Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

€3.900.000 από το ΕΣΠΑ για εκκλησιασμό στον Πύργο, λεφτά υπάρχουν ...


Νέμονται ευρωπαϊκούς πόρους με «περίεργα» προγράμματα - Ζεστό χρήμα στους κάθε λογής «εργολάβους», με τη σιωπή των τοπικών ΜΜΕ, επιχειρούν να δώσουν διάφοροι τοπικοί παράγοντες της δυτικής Ελλάδας, ακροβατώντας προκλητικά μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας μέσα από διάφορα προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας, αξίας και χρησιμότητας που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε μια περιοχή όπου η ανεργία πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους, σε ένα μέρος όπου οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες λόγω του αδιεξόδου από την οικονομική κρίση, οι κατέχοντες θέσεις-«κλειδιά», αδιαφορώντας για τον ανθρώπινο πόνο δίπλα τους, προωθούν αμφιλεγόμενης αξίας προγράμματα που χρηματοδοτούνται κυρίως από ευρωπαϊκό χρήμα, κάνοντας πλουσιότερους τους τοπικούς «εργολάβους».

Η αποκατάσταση μιας εκκλησίας στον Πύργο της Ηλείας με χρήματα από το ΕΣΠΑ ύψους 3.900.000 ευρώ. Μήπως καλύτερα θα ήταν να την γκρέμιζαν και να έφτιαχναν καινούρια από την αρχή, ποιο φτηνά θα τους ερχόταν ... γιατί άραγε τόσο ακριβά... τι ακριβός θα φτιάξουν ... κάνεις δεν ξέρει ... μήπως ξέρει κάτι περισσότερο ο Τζαβαρας.;;

«Θεού θέλοντος»

Της Ρούλας Γεωργακοπούλου – «Τα Νέα 10.6.2013»: Αδύνατον να εξευρεθούν €780.000 για τη λειτουργία όλων των βιβλιοθηκών της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής. Εν των μεταξύ, €4.000.000 κατάφερε να εξασφαλίσει από το ΕΣΠΑ ο Κώστας Τζαβάρας για να εκκλησιάζονται οι κοντοχωριανοί του στον Πύργο.

[Κακοπροαίρετη σημείωσή μας: "Το ζήτημα" πρωτοακούστηκε στις αρχές Ιουνίου '13 - Η Αριστερά δεν έκανε κάποια καταγγελία βουλευτική ή μη, ίσως επειδή έχει σημαντικότερα ζητήματα να λύσει, όπως το Βασίλειο της Ευτυχίας των εργαζομένων σε κάποιο σύννεφο]

από 3/6/2013 
Την παρέμβαση εφτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη ,Παναγιώτα Δριτσέλη, Μαρία Κανελλοπούλου, Τάσος Κουράκης , Παναγιώτης Κουρουμπλής , Γιώργος Πάντζας και  Πέτρος Τατσόπουλος) προκάλεσε η  προκλητική ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα να χαρακτηρίσει ως νεότερο μνημείο μια εκκλησία στο κέντρο του Πύργου της Ηλείας – στην εκλογική του περιφέρεια-  και αμέσως μετά να την εντάξει στο ΕΣΠΑ ! και μάλιστα  στο πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας – Ανταγωνιστικότητας με το αστρονομικό ποσό των 3.900.000 ευρώ ! όπως αποκάλυψε πρόσφατα το περιοδικό της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας HOT DOC.

Οι εφτά βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους  προς τους υπουργούς , Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων , προκειμένου να διαμορφώσουν  - όπως λένε στην επιστολή τους- πληρέστερη άποψη επί του θέματος, ζητούν να τους δοθούν άμεσα !

1.      Ο πλήρης φάκελος ένταξης του έργου.
2.      Η μελέτη εφαρμογής του έργου.
3.      Τα τεύχη δημοπράτησης.
4.      Το πρακτικό του ΚΑΣ για την έγκριση της μελέτης.

Τον δοκιμαζόμενο από την ανέχεια Ελληνικό λαό, εκτός των Τζαβάρα – Παρασκευόπουλου, κορόϊδευσε ανοικτά και ο τοπικός δήμαρχος κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε όχι μόνον απολύτως φυσιολογική αλλά και επιπροσθέτως «επιβεβλημένη» την αποκατάσταση της εκκλησίας με ευρωπαϊκά χρήματα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν κατευθυνθεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητος, και παραλλήλως κατήγγειλε όλες τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες σαν… «μίζερες αντιδράσεις» που εμποδίζουν την… «πρόοδο».

Για τους «πολιτικούς άνδρες» κ.κ. Τζαβάρα και Παρασκευόπουλο (τον δήμαρχο εννοούμε), η πρόοδος της πατρίδος μας φαίνεται ότι συνοψίζεται σε αποκαταστάσεις εκκλησίων! Το ίδιο ίσως και για τους ψηφοφόρους τους και για τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

Καταγγέλλουμε στους υπόλοιπους Έλληνες, τους μη πελάτες της πολιτικής διαφθοράς και τους μη σταυροκοπούμενους στα πόδια των ρασοφόρων και τυραννικών παρασίτων, ένα ακόμη σκάνδαλο ωμής διασπαθίσεως χρημάτων, τα οποία προ πολλού λείπουν από την υπό πτώχευση οικονομία της πατρίδος μας.

Καταγγέλλουμε και καλούμε τους πολιτικούς αυτής ακριβώς της πατρίδος, όσους ακόμα δεν έχουν ξεπουληθεί και ξεφτιλιστεί, να σηκώσουν ανάστημα, να προκαλέσουν έρευνες και να «μπλοκάρουν» την υλοποίηση αυτού του, κόστους 3.900.000 ευρώ.
..............................
Επιστολή – απάντηση Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ σέ δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ που αφορά την επισκευή του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Πύργου
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,

Εδιάβασα στην ηλεκτρονική σας ιστοσελίδα της 6-6-2013 κείμενο του Δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου, σχετικό με την ένταξι της επισκευής του σεισμόπληκτου διατηρητέου Χριστιανικού Μνημείου Αγίου Νικολάου Πύργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε και τας ιδικάς μου απόψεις, ώστε οι αναγνώστες σας να ακούσουν και την άλλην άποψιν και να ενημερωθούν πληρέστερα.

Ο ιερός Ναός αγίου Νικολάου στον Πύργο είναι ένα εκκλησιαστικό Μνημείο του 19 αιώνος, τρίκλητη Βασιλική, περίπου 1000 Μ2 εμβαδού, μοναδικό στο είδος του Πανελλαδικά. Το υπέδαφος επί του οποίου έχει ανεγερθή είναι πάνω σε ρήγμα και οι κατά καιρούς σεισμοί, μάλιστα δε ο σεισμός του 2008, του έχουν επιφέρει πολλές ζημιές.

Η Μητρόπολίς μας από τότε έδωκε εντολή σε μελετητικό Τεχνικό Γραφείο του Πύργου να ετοιμάση πλήρη μελέτη επισκευής του. Ως γνωστόν τα Μελετητικά Τεχνικά Γραφεία στην κοστολόγησι του έργου λαμβάνουν υπ’όψιν τους το ανεγνωρισμένο Τιμολόγιο των Δημοσίων έργων. Η Μελέτη υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και το έργον, με την βοήθεια του συντοπίτη μας Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, ενετάχθη ήδη στο ΕΣΠΑ.

Ως σας είναι γνωστόν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ δια τον Πολιτισμόν ΟΥΔΑΜΟΥ αλλού δύνανται να δαπανηθούν παρά μόνον δια ώριμα έργα Πολιτισμού, όπως είναι ο άγιος Νικόλαος Πύργου. Αν δεν δαπανηθούν δι’ έργα Πολιτισμού επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωσι. Το έργο είναι Προϋπολογισμού 2.126.018 Ε.

Γενικά έξοδα και όφελος του εργολάβου 18% 382.683 Ε.
Φ.Π.Α 23% 729.268 Ε.
Πρόβλεψη Αναθεωρήσεως 60.733 Ε.
Απρόβλεπτες εργασίες 601.298 Ε.
Σύνολον έργου 3.900.000 Ε.

Τέλος θέλω να υπογραμμίσω τα εξής :

Πρώτον: Ότι το έργον τώρα ετοιμάζεται να δημοπρατηθή. Άρα δεν είναι αλήθεια, ότι το έργον έχει δοθή σε συγκεκριμένον εργολάβον.

Δεύτερον: Ο Διαγωνισμός θα είναι δημόσιος και Πανευρωπαϊκός.

Τρίτον: Κατά τον διαγωνισμόν συνήθως οι διαγωνιζόμενοι δίνουν μεγάλες εκπτώσεις, ώστε να είναι δυνατόν το έργον να γίνη και στην μισή τιμή, μάλιστα στις ημέρες μας με την μεγάλη ανεργία και την στασιμότητα των έργων.

Τέταρτον: Τέτοια εκκλησιαστικά μνημεία το Υπουργείον Πολιτισμού αναστηλώνει και σ’άλλα Μέρη, όπως τον Μητροπολιτικόν Ναόν Αθηνών, τον Άγιον Κωνσταντίνον Ομονοίας Αθηνών, την Παντάνασσα Πατρών, τον Άγιον Αθανάσιον Κομοτηνής κ.λ.π. και μάλιστα απ’ ο,τι ξέρω με μεγαλύτερα ποσά.

Με την ελπίδα ότι θα δημοδιεύσετε την παρούσα μου ολόκληρη, διατελώ,

............................
24/1/2014 
Αρχίζουν τα έργα αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στον Πύργο  με την εγκατάσταση του εργολάβου χθες παρουσία  του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου κκ Γερμανού, του πρώην υπουργού Πολιτισμού και βουλευτή Κώστα Τζαβάρα και του αναπληρωτή προισταμένου της Δνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Θεμιστοκλή Βλαχούλη. 

Ο ιερός Ναός αγίου Νικολάου στον Πύργο είναι ένα εκκλησιαστικό Μνημείο του 19 αιώνος, τρίκλητη Βασιλική, περίπου 1000 Μ2 εμβαδού, μοναδικό στο είδος του Πανελλαδικά. Το υπέδαφος επί του οποίου έχει ανεγερθεί είναι πάνω σε ρήγμα και οι κατά καιρούς σεισμοί, μάλιστα δε ο σεισμός του 2008, του έχουν επιφέρει πολλές ζημιές.

Οι κινήσεις της Μητρόπολης και η καθοριστική παρέμβαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα  άνοιξαν τον δρόμο για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ και την άμεση κατασκευή του. 

Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης κκ Γερμανός ευχαρίστησε χθες όλους όσους βοήθησαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια , και  ιδιαιτέρως τον κ Τζαβάρα που επί των ημερών του στο υπουργείο Πολιτισμού εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ.  Από την πλευρά του ο κ Τζαβάρας τόνισε ότι το έργο αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου είναι εξαιρετικής σημασίας διότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία στην χώρα.

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της
πόλης του Πύργου. Ο ναός θεμελιώθηκε στις 19-10-1897. Πρόκειται για τρίκλιτη
βασιλική με φέροντα οργανισμό από μικτό σύστημα λιθοδομής και πλινθοδομής,
συνολικής κάλυψης 870,21 m2 και μεγίστου ύψους 18,32 μ.

To έργο αφορά στην αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του μνημείου και στην
αντιμετώπιση των λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων που παρουσιάζει.
Ειδκότερα θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες:

- καθαίρεση εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων, τραβηχτών προεξοχών και
κορνιζών, μεταλλικών και ξύλινων κουφωμάτων, κλιμακοστασίων, μαρμαροποδιών,
ξύλινης ψευδοροφής, ξύλινου φέροντος οργανισμού στέγης και επικάλυψης,
υδρορροών, κεραμικών και τσιμεντένιων πλακιδίων στους χώρους των δύο
γυναικωνιτών και στα κωδωνοστάσια, και υπαρχόντων Η/Μ εγκαταστάσεων.
- ενίσχυση φέρουσας τοιχοποιϊας με εφαρμογή ενεμάτων και κατασκευή
αρμολογημάτων, συρραφή ρωγμών, κατασκευή αμφίπλευρου μανδύα οπλισμένου
επιχρίσματος.
- κατασκευή διαζωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα, τοποθέτηση μεταλλικών
ελκυστήρων. Κατασκευή νέου δαπέδου από οπλισμένο σκυρόδεμα στο νότιο
κωδωνοστάσιο.
- ενίσχυση υπαρχόντων δοκών και πλακών από οπλισμένο σκυρόδεμα με μανδύα
εκτοξευμένου σκυροδέματος, αποκατάσταση διαβρωμένων μεταλλικών στοιχείων
- κατασκευή νέων ξύλινων στεγών από σύνθετη ξυλεία και νέας ξύλινης ψευδοροφής
η) Κατασκευή νέων μεταλλικών κλιμάκων στα κωδωνοστάσια
- κατασκευή νέων ξύλινων παραθύρων. Τοποθέτηση χρωματιστών ή διαφανών
υαλοπινάκων.
- κατασκευή νέων ορθομαρμαρώσεων. Επίστρωση δαπέδων γυναικωνιτών και
κωδωνοστασίων με κεραμικά πλακίδια. Συντήρηση και επισκευή υπαρχόντων
μαρμάρινων στοιχείων, ανακατασκευή τραβηχτών κορνιζών.
- κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων και χρωματισμός τους.
- επικεράμωση με τα παλαιά κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου.
- εγκατάσταση σύγχρονων ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων και κλιματισμού με
μονάδες FCU δαπέδου.

αυτά τα ολίγα ... μα καλά όλα αυτά 3.900.000 δεν είναι πολλά ; δεν μας ενδιαφέρει ποιος πήρε το έργο, ποιος το υπόγραψε πως και γιατί ... το κόστος όμως είναι παράλογο για τα έργα που θα γίνουν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου