Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Η πολιτική μπορεί να φαίνεται τζόγος αλλά δεν είναι. Είναι υπολογισμός ακρίβειας

Και τώρα, για να είμαστε δίκαιοι προς όλες τις κατευθύνσεις, όταν ο κ. Τσίπρας λέει στην Süddeutsche Zeitung ότι θα ζητήσει μια διάσκεψη για το χρέος, όμως εκείνη του 1953 στο Λονδίνο, (τα ρίχνει έμμεσα στους Γερμανούς ο μπαγάσας, έτσι νομίζει), αυτό που αργότερα ονομάστηκε "γερμανικό οικονομικό θαύμα" και που με την διαγραφή των χρεών χρημοτοδοτήθηκε έμμεσα, ήταν ήδη ορατό στον ορίζοντα. Κανείς δεν μπορούσε να το αρνηθεί.

Η Γερμανία δεν πήρε χρήματα για να προσφέρει τρίμηνες θέσεις εργασίας στους δήμους και τις κοινότητες με τα προγράμμαρα ΕΣΠΑ. Μια ήδη θηριωδών διαστάσεων παραγωγική μηχανή, εφοδιασμένη με μια ασύλληπτη για τα δεδομένα της εποχής τεχνογνωσία, ασφυκτιούσε και αναζητούσε πόρους για να εκτιναχθεί.

Οι σχεδιασμοί για το τι θα κάνεις τα λεφτά προηγούνται των αιτημάτων χρηματοδότησης, μικρέ και αθώε Αλεξάκο. Κανείς δεν θα χρηματοδοτήσει βαρβάτους μισθούς, εφάπαξ και συντάξεις επιλεγμένων προνομιούχων του περιουσίου λαού. Παραγωγή ναι. Καλή ζωή, χωρίς ανταπόδοση, όχι.

Και επιπλέον, αυτή η σιγουριά ότι η ΕΕ θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο, την αμοιβή μπροστά από την παραγωγικότητα, επειδή μια πτώση της Ελλάδας θα είναι και η ταφόπλακα της ευρωζώνης και δεν αντέχεται; Πόθεν αλήθεια το συμπέρασμα; Βάλαμε πάλι τα πιστόλια στο τραπέζι;

Αλλά, να, ο καλός μας Αλέξης ισχυρίζεται ότι η Γερμανία έχει ήδη σχέδιο υποχώρησης Β, για να αντιμετωπίσει τον εκβιασμό του, επειδή δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Και αν έχει σχέδιο Β όχι για την υποχώρηση αλλά για το αντίθετο; Αν έχει σχεδιάσει την απόρριψη του εκβιασμού; Στην περίπτωση αυτή ποιο είναι το δικό μας σχέδιο Β;

Τελικά τα στρατηγικά βρακιά θέλουν και επιδέξιους στρατηγικούς κώλους. Η υψηλή στρατηγική θέλει από πίσω της πραγματικές βάσεις να την στηρίξουν. Καθώς και αποθέματα για τις ώρες της μάχης, τότε που ο εχθρός θα παίζει με τις καθυστερήσεις και θα εφαρμόζει τα δικά του σχέδια ελιγμών. Αν η μάχη κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, λόγω απρόβλεπτων εξελίξεων, ο στρατός πρέπει να συνεχίσει να σιτίζεται.

Η πολιτική μπορεί να φαίνεται τζόγος αλλά δεν είναι. Είναι υπολογισμός ακρίβειας. Αλλιώς γίνεται όλεθρος. Ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, κωλοτούμπα, θεαματική άμα τε και εξευτελιστική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου