Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό;


Ο αναγνώστης της "Αυγής" είναι πιθανό να συνειδητοποιήσει ότι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ανάλογη των απαντήσεων σε ανάλογα ερωτήματα για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλα θέματα: είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει αντιφατικές και ασυνάρτητες θέσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Στις 8 του Φλεβάρη, η Αυγή δημοσίευσε ανυπόγραφο κείμενο --άρα κείμενο "γραμμής" και όχι προσωπικών απόψεων-- με τίτλο "Τεστ για όλους το Κυπριακό", στο οποίο εξέφραζε στήριξη στο Κοινό Ανακοινωθέν στη βάση της υπέρτατης ανάγκης να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΕΕ, καθώς και στην βάση της απειλής της οριστικοποίησης της διχοτόμησης αν δεν προχωρήσει η νέα εκδοχή του Ανάν:
Νέο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού κυοφορείται αυτή την περίοδο. Μέσα σ' έναν ταραγμένο διεθνή περίγυρο, με χαίνουσες τις πληγές της Συρίας και με την Τουρκία να ζει στο λυκόφως του νεοϊσλαμικού μεγαλείου του Ερντογάν, με την Κύπρο να προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον νέο διεθνή ρόλο της μετά την τραπεζική καταστροφή και την Ελλάδα να συνειδητοποιεί ότι προτεραιότητά της είναι η δική της οικονομική - κοινωνική ανόρθωση, η λύση του Κυπριακού μοιάζει να εξαρτάται από νέες μεταβλητές, που καθιστούν αναγκαία, όχι βεβαίως την εκ προοιμίου συμφωνία, αλλά σίγουρα τη συζήτηση χωρίς το σύνδρομο περί "απόρριψης και ενδοτισμού", που σκληρά έχει πληρώσει ο κυπριακός λαός. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε φάση μετάβασης και όχι εγκαθιδρυμένης ισχύος.
Οι γενικές σταθερές που προσιδιάζουν σε μια λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, παραμένουν αναγκαίες για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη υπήρξε κυρίως γεωπολιτική επιλογή για την ασφάλεια της χώρας. Γι' αυτό, παρά τη δικαιολογημένη οργή των πρώτων μηνών μετά το αναπάντεχο κούρεμα των καταθέσεων, καμιά πολιτική δύναμη δεν επιμένει στην έξοδο από το ευρώ. Η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού αποτελεί τη βασική συνιστώσα της διεθνοποίησής του.
Δεν χρειάζονται βιαστικές κρίσεις. Πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να πληροφορηθεί με επιχειρήματα τις υπό διαμόρφωση νέες ρυθμίσεις και να κρίνει κυριαρχικά με δημοψηφίσματα. Σ' αυτό το στάδιο κρίνεται η ποιότητα των πολιτικών ηγεσιών, στην Αθήνα και τη Λευκωσία, η ικανότητά τους να συνεισφέρουν στην υπέρβαση της κακοδαιμονίας που μαστίζει την Κύπρο, καθώς και του δόγματος που συνοδεύει κάθε απόπειρα λύσης, σύμφωνα με το οποίο "κάθε προηγούμενη λύση ήταν καλύτερη της νεότερης". Δέκα χρόνια μετά το σχέδιο Ανάν, απομένει να αποδειχθεί εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Ή αν οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν σιωπηρά συνομολογήσει τη "λύση της μη λύσης", την ντε φάκτο επικράτηση της σημερινής διχοτομικής πραγματικότητας. Δηλαδή σε γενικές γραμμές την αποδοχή των τετελεσμένων του Αττίλα.

Στη σημερινή Αυγή, από την άλλη, φιλοξενείται τοποθέτηση του Κώστα Ήσυχου, μέλους του Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, που επιτίθεται σφοδρά στο Κοινό Ανακοινωθέν. Πρόκειται, δηλαδή, για τοποθέτηση διαμετρικά αντίθετη προς την πρώτη:
Πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο Κυπριακό, όπως οφείλει η κυβέρνηση να πράξει, απαιτεί σ' αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τονίζει ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το ότι η διχοτομημένη Κυπριακή Δημοκρατία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ευάλωτη και αδύναμη κρατική οντότητα με ισχυρά καντόνια.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό σηματοδοτούν την έναρξη συνομιλιών των δυο κοινοτήτων σε ένα πλαίσιο που δρομολογεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον της μεγαλονήσου, τόσο για τον Κυπριακό Ελληνισμό όσο και για την Τουρκοκυπριακή κοινότητα, που ενδεχόμενα μετατρέπουν ένα διεθνές πρόβλημα σε ένα ‘καθαρό τεχνικό πρόβλημα και ζήτημα μεταξύ δυο κοινοτήτων'» αναφέρει συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο Κ. Ήσυχος.
«Οι διαδικασίες που δρομολογούνται πιθανόν να μεταβάλουν την Κύπρο σε ένα ‘καντονοποιήμενο προτεκτοράτο', χωρίς ισχυρή διζωνική και ομοσπονδιακή δομή, με αδύναμη κεντρική κυβέρνηση αλλά με ‘συνιστώντα κράτη', όπως αναφέρεται στο τελευταίο ‘προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος'. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα πλήττεται βάναυσα από πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής ‘εξόντωσης' μέσα από μνημονικές πολιτικές του Ευρωπαϊκού Κέντρου και όχι μόνο, η χώρα θα μεταλλάσσεται σε μια αδύναμη κρατική οντότητα που παραβιάζουν ρητά και κατηγορηματικά ιστορικές αποφάσεις των Γ.Σ. και του Σ.Α. του ΟΗΕ. Η συνέχιση της παρουσίας στρατού κατοχής που βαθμιαία θα μετατρέπεται σε ‘Νατοϊκή φρουρά'. Ο ενεργειακός πλούτος της χώρας θα βρεθεί στο ‘κυρίως μενού' αρπακτικών και πολεμοκάπηλων δυνάμεων που σχεδιάζουν χωρίς τον ‘ξενοδόχο'» υπογραμμίζει ο Κ. Ήσυχος.

Και η πολυγλωσσία δεν σταματάει εδώ. Στο ίδιο, σημερινό φύλλο της Αυγής, προωθείται η γραμμή Αναστασιάδη με την οποία βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση η τοποθέτηση Ήσυχου, καθώς αναπαράγονται οι δηλώσεις καθησυχασμού του Σαμαρά της Κύπρου χωρίς τον παραμικρό κριτικό σχολιασμό:

Κύπρος: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί για το κοινό ανακοινωθέν, λέει ο Ν. Αναστασιάδης
«Παντελώς αβάσιμους, αστήριχτους και επικίνδυνα αυθαίρετους» χαρακτηρίζει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ισχυρισμούς, που προβάλλονται για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος στην βάση του οποίου θα αρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.Σε γραπτή του δήλωση ενόψει της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, αναφέρει ότι παρακολουθεί με υπομονή, νηφαλιότητα και ιδιαίτερο σεβασμό τις απόψεις και θέσεις, που εκφράζονται από πολιτικούς ηγέτες και άλλους παράγοντες για το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω με έμφαση ότι, παρά τα όσα προβάλλονται, δεν έχω παρεκκλίνει ούτε κατά ένα γιώτα από τις προεκλογικές δεσμεύσεις μου, είτε έναντι των συναγωνιστών του ΔΗΚΟ, είτε ευρύτερα έναντι του κυπριακού λαού» υποστηρίζει ο Ν. Αναστασιάδης. Αναφέρει πως συνειδητά αποφεύγει την όποια αντιπαράθεση, διότι στόχος του παραμένει η συναίνεση και η μέγιστη -κατά το δυνατόν- συμπόρευση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Προαναγγέλλει, τέλος, ότι σε συνέντευξη τύπου τις προσεχείς ημέρες θα προβεί σε λεπτομερή ανάλυση των πραγματικών γεγονότων και όσων επιτυγχάνονται μέσα από το κοινό ανακοινωθέν.
Το ίδιο φύλλο δημοσιεύει επίσης την άνευ της παραμικρής πολιτικής ουσίας κριτική του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στους χειρισμούς Αναστασιάδη ("ζουμί" της τοποθέτησης Χριστόφια: το δικό μου 'Ανάν' ήταν καλύτερο -- όπως άλλωστε και το δικό του Μνημόνιο ήταν καλύτερο, για αυτό και έπρεπε να είχε υπογραφεί το γρηγορότερο δυνατό), καθώς και άρθρο για τις πιέσεις των ΗΠΑ και για τις θέσεις των ελληνικών και κυπριακών κομμάτων -- πλην ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, αφού ο τελευταίος δεν εκπροσωπείται στο άρθρο ούτε από την δήλωση Ήσυχου ούτε από το άρθρο της 8 Φλεβάρη αλλά από κάτι ανώδυνες γενικότητες της Δούρου που αποφεύγουν να τοποθετηθούν για το Κοινό Ανακοινωθέν.


Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας συμφωνεί με όλες τις αντιπαρατιθέμενες απόψεις (του ΑΚΕΛ, του ΚΚΕ, του Αναστασιάδη, του Χριστόφια, της ΕΕ), ή αλλιώς, δεν έχει καμία θέση και καμία άποψη, ή αλλιώς, φλερτάρει ταυτόχρονα με τους "νενέκους" και με τους "απορριπτικούς", εγκρίνει και απορρίπτει το Κοινό Ανακοινωθέν, υπερθεματίζει και διαμαρτύρεται, ενθουσιάζεται και ανησυχεί.


Για δεύτερη φορά μετά τις εξελίξεις κατά την περίοδο του Κυπριακού "όχι" στο Eurogroup, κάτι μου λέει ότι η Κύπρος θα ξανακάνει δημοσκοπικές μανούλες να κλάψουν στην Ελλάδα...Όταν δεν υπάρχει βάση στην ταξική ανάλυση, όταν η πυξίδα είναι οι αφηρημένες διακρίσεις "δεξιάς" και "αριστεράς", "προοδευτισμού" και "συντηρητισμού", όταν ο οδηγός και η πυξίδα είναι "τι λέει το ΑΚΕΛ;" τη στιγμή που το ΑΚΕΛ, αντιμέτωπο με το αγγούρι της ερώτησης, ρωτάει "τι λένε οι ψηφοφόροι;", οι "πολιτικές τοποθετήσεις" γίνονται ρουλέτα, όχι απ' αυτή στα καζίνο αλλά απ' την άλλη, τη ρώσικη...

http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/02/blog-post_6549.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου