Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Συμβαίνουν στον ΣΎΡΙΖΑ! Οργισμένος διάλογος Τσίπρα - Λαφαζάνη που ξεκαθάρισε ότι θα απέχει στις εκλογές!


Τσίπρας προς Λαφαζάνη: Θα δώσουμε μαζί τη μάχη στις εκολογές ή θα απέχετε - "Θα απέχω" η απάντηση - Εσωκομματική γκρίνια και αντιδράσεις για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη - Όλο το παρασκήνιο για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές

Η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος δήλωσε πως θα απέχει.


Αιτία για τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού ο ανεξάρτητος βουλευτής μέσα σε δύο χρόνια πέρασε από το ΠΑΣΟΚ , μετά τη ΔΗΜΑΡ και τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Την αντίθεσή του για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη δήλωσε ορθά κοφτά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο ίδιος είπε ότι η ενδεχόμενη τελική επιλογή πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο και την κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκονται εκτός αποφάσεων του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μήνυμα στο λαό.

Τελικά η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη καθώς και των υπόλοιπων υποψηφίων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τον Αλέξη Τσίπρα να ρωτά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη: "Θα δώσουμε μαζί τη μάχη στις εκλογές ή θα απέχετε;" για να πάρει την απάντηση "Θα απέχω".

Νωρίτερα, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε θέσει μάλιστα θέμα νομιμότητας για το αν μπορεί να αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή για την υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη εξηγώντας πως η εν λόγω υποψηφιότητα ξεπερνάει τα όρια των συμμαχιών που προβλέπει η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου. Το Αριστερό Ρεύμα είχε ζητήει επίσης η ψηφοφορία να μη γίνει με ενιαία λίστα και των 13 υποψήφιων περιφερειαρχών, αλλά ο καθένας θα μπορεί να εκφράσει τη διαφωνία του για το πρόσωπο το οποίο δεν συμφωνεί.

Οι πρωτοκλασάτοι του ΣΥΡΙΖΑ εκνεύρισαν τον Τσίπρα

Από χίλια μύρια κύματα πέρασαν οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, καθώς όλα σχεδόν τα στελέχη της «πρώτης γραμμής» εξαιτίας κυβερνητικών φιλοδοξιών δεν ήθελαν παρά τις πιέσεις ακόμη και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα να μετακομίσουν σε αυτοδιοικητικά πόστα.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του δήμου Αθηναίων στον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρά το πολιτικό «ψηστήρι» που επιχείρησε επί δύο μήνες, τουλάχιστον οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Παπαδημούλης επέμειναν σθεναρά στο «όχι» προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τον εκνευρισμό του προέδρου.

Οι εναλλακτικές του κ. Τσίπρα για τον πρώτο δήμο της χώρας ήταν οι επίσης βουλευτές Ρένα Δούρου και η Σοφία Σακοράφα, με την δεύτερη ωστόσο να αρνείται κατηγορηματικά ακόμη και όταν η ηγεσία του κόμματος έπεσε πάνω της προκειμένου να τη πείσουν τελικά να κατέβει υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής καθώς οι έρευνες που είχε κάνει η Κουμουνδούρου την έδειχναν φαβορί για την επικράτηση έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου από τη ΝΔ.

Σε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του σκέφτηκαν υποψηφιότητα από τον καλλιτεχνικό χώρο με πρώτο τον Γιώργο Κιμούλη, ακολούθως τον Θάνο Μικρούτσικο και τελευταίο τον Λάκη Λαζόπουλο, ωστόσο έπεσαν πάνω σε έντονες επιφυλάξεις ή αρνήσεις.

Τελικά, η Πολιτική Γραμματεία έλυσε το «γόρδιο δεσμό» αποφασίζοντας να χρίσει υποψήφιο στον πρώτο δήμο της χώρας ένα αουτσάιντερ, το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ…Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την Ρένα Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, εν δυνάμει υπουργός Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν εκλεγεί, η οποία την τελευταία στιγμή επείσθη από τον πρόεδρο του κόμματος να κατέβει υποψήφια, καθώς η κ. Σακοράφα παρέμενε ανένδοτη στη στάση της.

Στη περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης ανέμενε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που ίσως τον έκανε περιφερειάρχη μετά την καλή εμφάνιση του 2010, αλλά οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος ήταν εντελώς αρνητικές στο να στηριχθεί ένα πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε μάλιστα το πρώτο μνημόνιο και έτσι επελέγη η βουλευτής της πόλης Δέσποινα Χαραλαμπίδου που το όνομα της «έπαιζε» όπως επίσης και του βουλευτή Τάσου Κουράκη.

Στην περιφέρεια Κρήτης διακαής πόθος του λέξη Τσίπρα ήταν ο βουλευτής Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος με βάση τις μετρήσεις που είχαν διεξαχθεί ήταν το φαβορί όχι μόνο για να είναι υποψήφιος αλλά και για να κερδίσει τη μάχη ίσως και από τον πρώτο γύρο, ωστόσο κι αυτός ήταν αρνητικός στις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε με αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να καταλήξει στο Νο2 βουλευτή Ηρακλείου Μιχάλη Κριτσωτάκη προκαλώντας όπως λένε…γλώσσες της Κρήτης στεναγμό ανακούφισης στον νυν περιφερειάρχη του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη.

Η περίπτωση της περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αξιοσημείωτη καθώς μετά το χρίσμα στον ανεξάρτητο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη πιθανολογείται βάσιμα ότι μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και ενόψει γενικότερων πολιτικών εξελίξεων. Πάντως το γεγονός ότι ο κ. Βουδούρης μέσα σε δύο χρόνια έχει αλλάξει τρία κόμματα, ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, πήγε στη ΔΗΜΑΡ και τώρα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσμετράται στα συν του.

Στη περιφέρεια Θεσσαλίας η υποψηφιότητα της Ηρώς Διώτη, βουλευτή Λάρισας ήταν «κλειδωμένη» εξαρχής, αναμενόμενη της βουλευτού Άρτας Όλγας Γεροβασίλη στη περιφέρεια Ηπείρου, ενώ αίσθηση προκάλεσαν η υποψηφιότητα της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Αγλαϊας Κυρίτση, καταγόμενη από τη Χίο, στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ παράλληλα προέρχεται από το ΚΚΕ, μάλιστα ο πατέρας της είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και του επίσης δημοσιογράφου Θοδωρή Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία.

Στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τέλος η Κουμουνδούρου επένδυε στην υποψηφιότητα του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου, ωστόσο ο ίδιος ήταν αρνητικός εξαρχής στις πιέσεις που δέχθηκε να κατέβει και τελικά το χρίσμα δόθηκε στον βουλευτή Αχαϊας Βασίλη Χατζηλάμπρου που ήταν η κύρια εναλλακτική πρόταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου