Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Αν είχαμε σήμερα δραχμή...θα είχαμε στίσει...

Του Γιώργου Καισάριου
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είπε ότι θα παράσχει "απεριόριστη" υποστήριξη για να προστατέψει το ρούβλι, που έπεσε σε ιστορικά χαμηλά έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.

Η κρίση στις αναδυόμενες αγορές έχει εξαπλωθεί και στην Ανατολική Ευρώπη, με την Ρωσία και τη Ρουμανία να είναι στο μάτι του κυκλώνα. Η Ουγγαρία δείχνει να προσπαθεί να γίνει αναπληρωματική υποψήφια.

Η Ρωσία έχει ήδη "αιμορραγήσει" 7 δισ. δολάρια από τις αρχές Ιανουαρίου, στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί το νόμισμά της, ενώ πέρυσι είχε 63 δισ. δολάρια σε εκροές. Την τελευταία φορά που η Ρωσία είχε την φαεινή ιδέα να υπερασπιστεί το ρούβλι "μέχρι θανάτου" (2008 - 2009), της κόστισε 200 δισ. δολάρια, την κατάρρευση της προσφοράς χρήματος και την καταστροφή μέρους του τραπεζικού της συστήματος.

Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια κατά πολύ χωρίς πρώτα να καταστρέψει την ίδια της οικονομία. Από την άλλη, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί για πολύ το νόμισμά της, διότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν μειωθεί τόσο, που οι εισαγωγές μπορούν να καλυφθούν μόνο για 6 εβδομάδες ακόμα. Το κυρίως πρόβλημα της είναι η ρευστότητα (όπως είπα πριν μερικές μέρες), διότι αδυνατεί να προσελκύσει αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα για να καλύψει το 7,5% του ΑΕΠ έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι θα πρέπει να σταματήσουν πολλές αναδυόμενες οικονομίες να υπερασπίζονται τα νομίσματά τους και να τα αφήσουν να πέσουν στα όρια της ζήτησης και της προσφοράς της αγοράς. Αυτό θα έλεγα ότι είναι το πιο σωστό, διότι πολλές από τις ανισορροπίες που βλέπουμε σήμερα δεν θα υπήρχαν. Διότι όταν οι δυνάμεις της αγοράς λειτουργούν ανεπηρέαστες, μόνο τότε λειτουργεί σωστά και η πραγματική οικονομία.

Η Ρωσία έχει εγκλωβιστεί σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο βασιζόμενο μόνο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Προκαλώ κάποιον να μου υποδείξει κάποιο εισαγόμενο προϊόν από την Ρωσία.

Όσον αφορά την Τουρκία, το μόνο πρόβλημα που έχει είναι ότι δεν είναι αρκετά ανταγωνιστική και θα πρέπει να μειώσει έως και να εξαλείψει, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αν θέλει στο μέλλον να μην βιώνει τέτοιες διακυμάνσεις.

Και για όλους αυτούς που ανήκουν στο κόμμα της Δραχμής, το τωρινό παράδειγμα της Τουρκίας θα έπρεπε να είναι ένα μάθημα προς οικονομική επιμόρφωση, διότι όταν γίνεται τέτοιος χαμός στην Τουρκία, που έχει δικό της νόμισμα, αλλά έχει ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 7,5%, του ΑΕΠ, τι θα γινόταν στην Ελλάδα σήμερα αν είχαμε εμείς σήμερα δικό μας νόμισμα, με τα ελλείμματα που είχαμε στο παρελθόν;
http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4200240&nid=1951984
george.kesarios@capital.grαν λοιπόν είχαμε δραχμή δεν θα είχαμε κάνει ολυμπιακούς δεν θα είχαμε το επίπεδο ζωής που είχαμε το 2008 αλλά θα είχαμε μείνει στο 1998 θα είχαμε κάνει κάνα δυο υποτιμήσεις ... οι ΔΥ θα ζητούσαν κάθε τρις και λίγο αυξήσεις θα είχαμε χρεοκοπήσει καν δυο φορές, μπορεί να είχαμε για πρόεδρο δημοκρατίας τον Ακη, θα ηταν το Πασοκ κυβέρνηση με 45% , ο ΓΑΠ θα λατρευόταν σαν θεός γιατι θα είχε δώσει αύξηση 23% στους ΔΥ, τα μαγαζιά με ηλεκτρικά είδη δεν θα υπήρχαν, δεν θα ψωνίζαμε με δόσεις, ... πιστεύω οτι η ισοτιμία με το ευρώ θα ήταν στις 700 με 800 δραχμές...
αν τώρα φευγαμε τώρα από το ευρώ νομίζω οτι η παλιά δραχμή θα πήγαινε στις 1000 με 1200 δραχμές για ένα ευρώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου