Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η Ρωσία παρακάμπτει την Ευρώπη – Συμφωνία άνω των €500 δισ. με Κίνα.. Ο Πουτιν παίζει μόνος του...

Η Ευρώπη τρώγεται με τα ρούχα της και ο Πουτιν μας φτύνει.... η Ευρώπη κινδυνεύει και δείχνει να μπαίνει σε ενεργειακή κρίση... να δω τι θα κάνει η Γερμανία ... προβλέπω άλλη μια μεγάλη ήττα της Γερμανίας από την Ρωσία που δείχνει να μην παίζει.... την ίδια ώρα η Τουρκια παίζει μαζί μας και η ευρωπη δείχνει για άλλη μια φορά να μην αντιδρά και να κοιματε... μήπως πλέον δεν έχει την δύναμη...

Μια συμφωνία-μαμούθ ύψους άνω των 500 δις. Ευρώ για την προμήθεια φυσικού αερίου με την Κίνα η Ρωσία αφήνοντας την Ευρώπη σε αναμένα κάρβουνα .

Η συμφωνία που συνήφθη μετά από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων -έως ότου καθοριστεί μια αποδεκτή και από τις δύο πλευρές τιμή, η οποία, σημειωτέον, δεν έχει ανακοινωθεί- οριστικοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, βάσει συμβολαίου ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων (άνω των 500 δισ. Ευρώ).

Το φυσικό αέριο θα μετεφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.

Παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη ρωσική Gazprom και την κινεζική National Petroleum Corp (CNPC) ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ.

—Ανησυχία στην Ευρώπη

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν ως θρίαμβο του Βλαντίμιρ Πούτιν τη συμφωνία με την Κίνα, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να επεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία κι ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει έκρυθμη.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε επιστολή που απηύθυνε προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε ότι η Gazprom υποχρεούται να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο με ποσότητες που αναγράφονται στα συμβόλαια.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του ευρωπαϊκού αερίου, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες. Έχει μάλιστα προειδοποιήσει ότι η διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

Παρά τη στρατηγική αποθήκευσης και διαφοροποίησης πηγών που ακολουθεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει άμεσα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο, σε ποσοστό 25% επί της συνολικής κατανάλωσης: πόσω μάλλον όταν το 80% της συνολικής ποσότητας που εισάγει περνάει μέσα από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το χειμώνα του 2008-20009 εκατομμύρια κάτοικοι της Κεντρικής Ευρώπης ξεπάγιασαν όταν η Ρωσία αποφάσισε να κλείσει την “κάνουλα” του φυσικού αερίου.

Εξυπακούεται ότι μετά τη συμφωνία με τους Κινέζους, η διαπραγματευτική δύναμη της Ρωσίας με αιχμή του δόρατος το φυσικό αέριο γιγαντώνεται.

— “Παίζουν” με τους Ουκρανούς

Στα τέλη Απριλίου, η Gazprom προχώρησε σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης προς το Κίεβο τιμολογώντας την ουκρανική Naftogaz με 11,4 δισ. δολάρια για φυσικό αέριο που δεν είχε καταναλωθεί.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, μια ομάδα 35 ουκρανικών πόλεων απηύθυνε επείγουσα έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια στην επιτάχυνση έργων σε εξοικονόμηση ενέργειας σε κτήρια, σε υποδομές τηλεθέρμανσης και σε μεταφορικά δίκτυα ώστε να παρακαμφθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Την επιστολή προς τους ευρωπαίους απέστειλε η Ένωση Ενεργειακά Αποδοτικών Πόλεων της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου