Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Εχουμε το 5ο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη

Εχουμε το 5ο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη Εμφανής είναι η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες εκτός συνόρων με ανταγωνιστικούς όρους, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.
Τον Ιανουάριο και σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα έφτανε τα 20,8 δισ. ευρώ, πίσω μόνο από Βρετανία (117,4 δισ. ευρώ), Γαλλία (84,5 δισ. ευρώ), Ισπανία (47,2 δισ. ευρώ) και Ιταλία (24,6 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, η Γερμανία παρουσίαζε πλεόνασμα 157 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 45,1 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία 43,7 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 37% στα 22,4 δισ. ευρώ, αλλά παραμένουν σχεδόν στο μισό των εισαγωγών, που ανήλθαν σε 43,3 δισ. ευρώ, με μείωση 10%.
Η Ελλάδα εξαρτάται πλήρως από τους Ευρωπαίους εταίρους της στην ΕΕ για τις εξαγωγές της, όπως φαίνεται και από τα ισχνά μεγέθη των συγκεκριμένων εμπορικών συναλλαγών. Μάλιστα, οι εξαγωγές εκτός ΕΕ μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά 7,3% στα 0,9 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 25,4% επίσης στα 0,9 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι το κυρίως πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και χωρίς παραγωγή δυστυχώς δεν λύνεται η ομηρία των υψηλών δημοσίων ελλειμμάτων που χρηματοδοτούν την κατανάλωση … δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας …. Γιαυτο και θα συνεχίσουν να μειώνουν την αγοραστική μας δύναμη μήπως και ισορροπήσει το εμπορικό έλλειμμα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου