Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

ίδρυση νέου κόμματος & το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων


Την ίδρυση νέου κόμματος θα ανακοινώσουν στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της "Αίγλης" στο Ζάππειο, η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης,
Στην πρώτη τετράδα ανάμεσα στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ ως προς το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων υπολογιζόμενο ανά έγκυρη ψήφο κατατάσσεται η ψήφος στην Ελλάδα.Την ίδρυση νέου κόμματος θα ανακοινώσουν στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της "Αίγλης" στο Ζάππειο, η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα η ιδρυτική διακήρυξη, το όνομα και τα σύμβολα του κόμματος. Το νέο κόμμα θα απαρτίζεται, αρχικά, από στελέχη και μέλη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.
Η διακήρυξη θα υπογράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από περίπου 200 μέλη και στελέχη, μεταξύ των οποίων οι διαγραφέντες, από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Γιώργος Κασάρας, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος και Βούλα Τεκτονίδου. Στο νέο κόμμα αναμένεται να ενταχθούν και παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν τον Γεράσιμο Αρσένη στο "Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα", όπως ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης και ο Δημήτρης Πιπεργιάς, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι θα πράξει ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Στο νέο κόμμα θα υπάρξουν κάποιες καινοτομίες: Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η ηγεσία δεν θα είναι μονοπρόσωπη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Κατσέλη θα είναι η πρόεδρος του κόμματος και ο κ. Καστανίδης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά τα πρότυπα του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.
Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι διεργασίες στους κόλπους της Κεντροδεξιάς, μετά τη διαγραφή των βουλευτών που καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο. Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους διαγραμμένους βουλευτές της ΝΔ, η οποία στην πορεία θα ενταχθεί στους "Ανεξάρτητους Έλληνες", το νέο κόμμα, την ίδρυση του οποίου ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος με εκδήλωση που οργάνωσε την Κυριακή στο Δίστομο.
Αν και έχουν γίνει συζητήσεις, μέχρι να ανακοινωθεί τίποτε δεν είναι βέβαιο, αφού υπάρχουν κινήσεις στο παρασκήνιο μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Κώστας Μαρκόπουλος, σε  δήλωσή του ανέφερε ότι "οι ψηφοφόροι του της Εύβοιας του ζητούν να μην γυρίσει πίσω".Για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι χρειάζονται κατ' ελάχιστον δέκα βουλευτές.
Εκτός ΝΔ, πάντως, παραμένουν και οι Ελίζα Βόζενμπεργκ, Γιώργος Βλάχος, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Παπασιώζος, Γιώργος Καρασμάνης και Μαργαρίτης Τζίμας. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές θα περιμένουν τις κινήσεις της λεωφόρου Συγγρού: Ενδέχεται κάποιοι να επιστρέψουν στην ΝΔ, ή να προσχωρήσουν στο νέο κόμμα σε δεύτερη φάση, αν και κάποιοι λένε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές με κανένα κόμμα.

Στην πρώτη τετράδα ανάμεσα στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ ως προς το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων υπολογιζόμενο ανά έγκυρη ψήφο κατατάσσεται η ψήφος στην Ελλάδα.
Σε σύγκριση με το Βέλγιο και τη Ρουμανία, που είχαν ανάλογο αριθμό έγκυρων ψήφων τις τελευταίες εθνικές εκλογές, στην Ελλάδα η ψήφος είναι ακριβότερη κατά 6,62 και 6,78 ευρώ αντιστοίχως.
Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, όπως σημειώνουν "Τα Νέα", εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία να την έχει υιοθετήσει ήδη από το 1959. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η Μεγάλη Βρετανία που έχει ένα ιδιότυπο σύστημα χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις η χρηματοδότηση δεν καθορίζεται μόνον ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού αλλά συνδέεται και με την πραγματική συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές. Προβλέπεται δηλαδή η χορήγηση συγκεκριμένου ποσού για κάθε ψήφο που λαμβάνουν τα κόμματα.
Έτσι, στην Πορτογαλία η κρατική επιχορήγηση συναρτάται αποκλειστικά από τις ψήφους κάθε κόμματος και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές δόθηκαν 3,1 ευρώ ανά ψήφο - το ποσό υπολογίζεται κάθε φορά βάσει του εθνικού κατώτατου μηνιαίου μισθού.
Μεικτή διαδικασία ακολουθείται στο Βέλγιο, όπου δίνεται ετήσια επιχορήγηση 125.000 ευρώ σε κάθε κόμμα και σε αυτό προστίθεται 1,25 ευρώ για κάθε έγκυρη ψήφο που το κόμμα έλαβε στις εκλογές για τη Βουλή και τη Γερουσία.
Στη Γερμανία το ποσό ανά ψήφο ανέρχεται στο 0,85 ευρώ για τα πρώτα τέσσερα εκατομμύρια ψήφους και 0,70 ευρώ για κάθε επιπλέον ψήφο.
Όσον αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελούνται μόνο από μέλη του Κοινοβουλίου.
Στη Γαλλία η επιτροπή είναι 9μελής και απαρτίζεται αποκλειστικά από δικαστές των τριών ανώτατων δικαστηρίων. Αντιστοίχως, στην Πορτογαλία τα κόμματα τηρούν λογιστικά βιβλία και την εποπτεία των λογαριασμών τους έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το κόστος ψήφου στην Ευρώπη
Λουξεμβούργο: 21,05 ευρώ
Φινλανδία: 12,25 ευρώ
Ελλάδα: 9,39 ευρώ
Σουηδία: 6,76 ευρώ
Ιταλία: 5,16 ευρώ
Γαλλία: 3,98 ευρώ
Ισπανία: 3,49 ευρώ
Αυστρία:3,38 ευρώ
Γερμανία: 3,08 ευρώ
Βέλγιο: 2,77 ευρώ
Ολλανδία: 1,68 ευρώ
Βρετανία: 0,33


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου