Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ελληνικά ομόλογα σε... τιμή ευκαιρίας

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η διαπραγμάτευση των νέων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά, μετά την ολοκλήρωση του PSI.
Σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο που απέστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στα πιστωτικά ιδρύματα, όλα τα παλιά ομόλογα που διαπραγματεύονταν στην αγορά έχουν πλέον αποσυρθεί.

Αντιθέτως συνεχίζεται η διαπραγμάτευση όλων των εντόκων γραμματίων που έχει εκδώσει το Ελληνικό Δημόσιο, τα οποία άλλωστε δεν συμπεριελήφθησαν στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει 21 νέα ομόλογα με διάρκειες που ξεκινούν από 11 έτη και φτάνουν τα 30, συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 34 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ομόλογα σταθερού επιτοκίου το οποίο (κουπόνι) έχει προσδιοριστεί στο 2%. Την Τρίτη στον κατάλογο αναμένεται να προστεθούν ακόμη δύο ομόλογα κυμαινομένου επιτοκίου.
Όπως προκύπτει από τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσής τους, οι τιμές τους κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την ονομαστική τους αξία.
Για παράδειγμα το ομόλογο με διάρκεια 11 έτη και ημερομηνία λήξεως στις 24/2/2023 διαπραγματεύεται στο 26% με 27% της ονομαστικής του αξίας (σύμφωνα με την τραπεζική ορολογία στις 26 με 27 μονάδες βάσης). Συνακόλουθα η απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου αγγίζει το 19%.
Το συνολικό ύψος του συγκεκριμένου νέου ομολόγου ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου