Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Η πολυαναμενόμενη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά ήρθε το απόγευμα της Δευτέρας, στο φως της δημοσιότητας, βάζοντας τέλος στην αγωνία και τις απορίες χιλιάδων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Στη διευκρινιστική εγκύκλιο περιλαμβάνονται ασφαλώς αναλυτικά οι όροι - μπούσουλας για τους λογιστές, βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατακόρυφα.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται η παράταση έως τις 14 Μαΐου του 2012 για την υπογραφή των νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σε περίπτωση μη υπογραφής, τότε ο μισθός μπορεί να μειωθεί στο κλιμάκιο που ανήκει ο εργαζόμενος, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, συν τα επιδόματα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών και τέκνων.
Μεγαλύτερη μείωση - και με χαμηλότερο όριο τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - μπορεί να υπάρξει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου.
Από την εγκύκλιο προκύπτει επίσης η μείωση 22% στα κατώτατα νόμιμα όρια μισθών και ημερομισθίων και πλέον διαμορφώνονται ως εξής:
*Βασικό ημερομίσθιο 26,18 ευρώ, για ανειδίκευτο άγαμο εργατοτεχνίτη.
*Βασικός μηνιαίος μισθός 586,08 ευρώ, για ανειδίκευτο άγαμο υπάλληλο.
Επιπλέον, σύμφωνα με την εγκύκλιο, νόμιμες είναι όλες οι μειώσεις που έχουν γίνει σε συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει και έχουν τροποποιηθεί με ατομικές συμφωνίες πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012.
Τέλος, νέοι έως 25 ετών, σε οποιονδήποτε κλάδο και εάν εργάζονται, μπορούν να αμειφθούν με μειωμένους κατά 32% μισθούς σε σχέση με αυτούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου