Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Νέο σκηνικό, ίδια πρόσωπα


Tου Άγγελου Σταγκου
Εν όψει εκλογών, στις 29 Απριλίου το πιθανότερο, χωρίς να αποκλείονται η 6η Μαΐου ή και η 13η του ίδιου μήνα, το πολιτικό τοπίο αρχίζει να διαμορφώνεται. Είναι πολύ νωρίς, ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη συγκυρία, να γίνουν προβλέψεις για την τύχη των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών και μία θέση στη Βουλή, αλλά τουλάχιστον γνωρίζουμε πλέον ποια θα είναι εκείνα που έχουν μικρές ή μεγάλες πιθανότητες «διάκρισης».
Είναι βέβαιο ότι αν οι περιστάσεις ήταν διαφορετικές δεν θα διεκδικούσαν τόσα πολλά κόμματα μία θέση στον ήλιο, όπως διεκδικούν σήμερα. Είναι επίσης βέβαιο ότι αν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είχαν διαφορετικές πολιτικές συμπεριφορές, πάλι δεν θα εμφανίζονταν στο προσκήνιο τόσα πολλά κόμματα, το καθένα υποτίθεται με τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Η πραγματικότητα όμως χωρίς τα «αν» είναι διαφορετική και από μία πρώτη μέτρηση, περί τα 12-13 κόμματα και κομματίδια θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από την παραζάλη που επικρατεί στο εκλογικό σώμα και να μπουν στη νέα Βουλή.

Από εκείνα που γνωρίζουμε και κρίνοντας με τα σημερινά δεδομένα, από τα ευρήματα δημοσκοπήσεων και από την εμπειρία, δυνατότητα να διεκδικήσουν βουλευτικές έδρες έχουν οι Οικολόγοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΔΗΜΟ.Σ ή ΔΗΜΟ.ΣΟ., Ν.Δ,. Ανεξάρτητοι Ελληνες, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ, Χρυσή Αυγή, Δράση και πιθανώς μερικά ακόμη που είτε δεν είναι γνωστά ακόμη, είτε δεν έχουν «σκάσει μύτη». Αν και ο χρόνος να δημιουργηθούν και άλλα κόμματα «αξιώσεων» είναι πολύ μικρός πλέον.

Τα κόμματα της λεγόμενης Αριστεράς, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη ευελπιστούν ότι θα ανεβάσουν θεαματικά τα ποσοστά τους με την αντιμνημονιακή-αντιευρωπαϊκή στάση τους. Δίπλα τους φιλοδοξεί να πλασαριστεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατόρθωσε να μπει στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων και βεβαίως οι Οικολόγοι. Από το ΠΑΣΟΚ αποσπάστηκε το κόμμα που θα ανακοινώσουν σήμερα η Λ. Κατσέλη και ο Χ. Καστανίδης και από τη Ν.Δ. οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Π. Καμμένου. Υπάρχουν ήδη η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη και η Δράση του Στ. Μάνου, ενώ στην άκρα Δεξιά ο ΛΑΟΣ αισθάνεται την απειλή της Χρυσής Αυγής που επιχειρεί το επόμενο βήμα μετά την είσοδό της στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Τα κόμματα που έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δράση, ενώ η ΔΗΜΑΡ κρατεί επαμφοτερίζουσα στάση (άλλα λέει και άλλα πράττει). Ολα τα υπόλοιπα κόμματα αριστερά και δεξιά μπορούν να θεωρηθούν λίγο - πολύ αντιμνημονιακά-αντιευρωπαϊκά διαφόρων βαθμίδων. Κατά τα άλλα, το νέο πολιτικό σκηνικό είναι μεν πολυδιασπασμένο, αλλά με τα ίδια πρόσωπα και δίχως νέες δυνάμεις. Δυστυχώς!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου