Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Στα πρόθυρα «πολέμου» Ισπανία και Αργεντινή για μια πετρελαϊκή εταιρία


Η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ παρουσίασε χθες σχέδιο νόμου για την απαλλοτρίωση μέρους της πετρελαϊκής εταιρίας YPF, που ελέγχεται κατά 57,4% από την ισπανική Repsol, και της οποίας στο εξής το κράτος και οι επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής θα κατέχουν το 51%.

«Η YPF θα περάσει σε ποσοστό 51% στον έλεγχο της Αργεντινής. Στις μετοχές της εταιρίας που θα απαλλοτριωθούν, το 51% θα ανήκει στο εξής στο κράτος της Αργεντινής και το 49% να κατανέμεται στις επαρχίες παραγωγής», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της προέδρου Κίρσνερ.
http://www.euro2day.gr/news/highlights/121/articles/693108/Article.aspx
Η Ισπανία είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή την Αργεντινή ότι η «επίθεση» αυτή θα συνιστούσε παραβίαση της «αρχής της νομικής ασφάλειας», καλώντας σε διάλογο για την επίλυση της διαφοράς, η οποία προκλήθηκε από την ενδεχόμενη εθνικοποίηση της θυγατρικής στην Αργεντινή του πετρελαϊκού ομίλου Repsol YPF. Η κυβέρνηση Κίρσνερ ασκεί πιέσεις στις πετρελαϊκές εταιρίες να αυξήσουν την εθνική παραγωγή τους.

Η Repsol YPF είναι ο πρώτος όμιλος στην αγορά πετρελαϊκών ειδών στην Αργεντινή. Η θυγατρική στην Αργεντινή της YPF που ιδιωτικοποιήθηκε τη δεκαετία του 1990, ελέγχει το 52% των εργασιών διύλισης στη χώρα και διαθέτει δίκτυο 1.600 πρατηρίων βενζίνης.


Στο μεταξύ, η Ισπανία κατήγγειλε την "εχθρική" κίνηση του κράτους της Αργεντινής ,το οποίο ανακοίνωσε ένα σχέδιο μερικής απαλλοτρίωσης του πετρελαϊκού ομίλου YPF, θυγατρικού του ισπανικού Repsol, και πρόσθεσε ότι θα λάβει "προσήκοντα, σαφή και ισχυρά μέτρα".
Η απόφαση του Μπουένος Άιρες "καταστρέφει το κλίμα φιλίας μεταξύ της Ισπανίας και της Αργεντινής", δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάλιο, στο τέλος έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου