Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο ΓΑΠ είχε εξετάσει το σενάριο εξόδου από το ευρώ

Tο σενάριο της εξόδου από το ευρώ είχε εξετάσει σοβαρά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από τα πρώτα στάδια της κρίσης. Αυτό ανέφερε στο Sky News o ο καθηγητής οικονομικών του Harvald Richard Parker, ο οποίος το 2010 βρισκόταν ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου στην Ελλάδα.

«Ειλικρινά συζητήσαμε τα πάντα. Όλες οι εναλλακτικές βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι. Το ερώτημα για το αν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ εξετάστηκε σοβαρά» δήλωσε στο Sky News ο κ. Parker. Η λύση βέβαια απορρίφθηκε για οικονομικούς λόγους από τους αξιωματούχους της τότε κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Parker.
Σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας από το ευρώ ο καθηγητής οικονομικών του Harvard εκτιμά ότι τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης έχουν υπερτιμηθεί. Η έξοδος από το ευρώ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να υποτιμήσει το νόμισμα της, κάνοντας πιο ελκυστικές τις εξαγωγές της, ωστόσο ο κ. Parker, θεωρεί ότι οι δύο κυρίαρχες βιομηχανίες της χώρας, ο τουρισμός και η ναυτιλία, δεν θα ευνοούνταν σημαντικά από την υποτίμηση.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε προσκαλέσει σε άτυπη συνάντηση οικονομολόγους που είχαν εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα – ανάμεσα στους οποίους και Αργεντινούς ειδικούς που είχαν βιώσει την υποτίμηση της χώρας τους – και κατέληξε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ευνοούσε την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου