Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Μωραϊτάκης: Να πουν την αλήθεια για καταθέσεις

Οι αρχηγοί όλων των κομμάτων οφείλουν αμέσως να αφήσουν τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Αλ. Μωραϊτάκης, τέως πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, πρόεδρος της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ και υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας με τη Ν.Δ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: "Δεν συνειδητοποίησαν ακόμα πως αν δεν παρθούν οι σωστές αποφάσεις, αν η χώρα δεν κυβερνηθεί σύντομα, η καρέκλα του πρωθυπουργού σε λίγο καιρό δεν θα έχει καμία αξία;

Να ακούσουν οι πολίτες από επίσημα χείλη την αλήθεια. Θέλουν ευρώ ή δραχμή; Τι θα σημαίνει αυτό; Ας αποφασίσουν, αλλά ας είναι δική μας η επιλογή. Αν είναι να πάμε στη δραχμή, πρέπει να το επιλέξουμε εμείς, όχι να οδηγηθούμε από ανάγκη ή από επιπόλαιους και λανθασμένους χειρισμούς.

Ίσως έτσι μπορέσουμε να περισώσουμε κάποια πράγματα. Είναι λοιπόν συνειδητή επιλογή η δραχμή για κάποιους αρχηγούς κομμάτων; Θέλουν κοινωνικοποίηση τραπεζών με λεφτά του PSI ήτοι του μνημονίου ή θέλουν απλώς κοινωνικοποίηση;
Είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που κάποιοι υποστηρίζουν πως πρέπει να καταγγέλλουμε το μνημόνιο να απαιτούμε χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών; Χωρίς κεφάλαια οι τράπεζες, το κράτος θα αποκτήσει απλώς κουφάρια. Σήμερα δεν έχουν ίδια κεφάλαια οι τράπεζες.

Η μικρή αξία των μετοχών τους οφείλεται κυρίως σε προσδοκίες, στην οργάνωση κ.τ.λ. και κυρίως είναι άσχετη με τις καταθέσεις. Οι καταθέσεις δεν βρίσκονται στις τράπεζες, βρίσκονται στα δάνεια και στα ομόλογα που κουρεύτηκαν. Οι πολίτες που έχουν εκεί τις καταθέσεις τους έχουν ήδη κρατική εγγύηση. Το Τ.Ε.Κ.Ε. εγγυάται τις καταθέσεις. Σε περίπτωση αδυναμίας του Τ.Ε.Κ.Ε. μέχρι 100.000 ευρώ προβλέπεται να πληρώσει το δημόσιο.

Ρωτώ όμως: Ένα κράτος που δεν έχει χρήματα πώς μπορεί να εγγυηθεί 171 δισ. ευρώ που είναι σήμερα το συνολικό ύψος των καταθέσεων; Εδώ δεν τιμά την απευθείας υποχρέωσή του που είναι τα ομόλογα. Μήπως και αυτή η εγγύηση είναι σαν τις εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών προεκλογικά, που τάζουν αλλά δεν πραγματοποιούν;

Πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση οικονομικών. Πρέπει η χώρα να βοηθηθεί, να μηδενίσει το έλλειμμά της, να δημιουργήσει ανάπτυξη και να παραμείνει στο ευρώ. Προσωπικά προσφέρω τις γνώσεις μου, την τεχνογνωσία μου τον χρόνο μου στη διάθεση όλων. Πρέπει όμως κάποια στιγμή όλοι να συνεισφέρουμε.

Οι τραπεζίτες δεν πρέπει άλλο να σιωπούν. Τώρα πρέπει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να μιλήσει για τις επιπτώσεις μιας κοινωνικοποίησης χωρίς να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Πρέπει τώρα να μιλήσουν για το πόσα κεφάλαια υπάρχουν στις τράπεζες.

Να μιλήσουν για τον τρόπο με τον οποίο χορηγούνται τα δάνεια, ώστε όλοι, πολιτικοί και πολίτες να συνειδητοποιήσουν πως οι καταθέσεις έχουν γίνει ήδη δάνεια και επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα κ.ά. και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να “αξιοποιήσει” τις καταθέσεις απλώς δεν θα τις βρει. Να μιλήσουν τώρα οι τραπεζίτες και των κρατικών τραπεζών με απλά λόγια. Μπορούν να κρατηθούν στη ζωή, αφού δεν μπορούν να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται και δεν έχουν πρόσβαση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Τώρα να ειπωθεί όλη η αλήθεια. Τώρα να αξιοποιηθούν αυτοί που γνωρίζουν, τώρα να βάλουν όλοι πλάτη για τη σωτηρία της χώρας. Ας αφήσουν στην άκρη τα επικίνδυνα παιχνίδια, που οδηγούν στον γκρεμό πιο γρήγορα από όσο πιστεύουν κάποιοι".

http://www.euro2day.gr/news/market/123/articles/698192/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου