Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Κινεζική… επέλαση στην Αυστραλία

Η πώληση της αυστραλιανής βαμβακοφυτείας Cubbie Station, έκτασης 4.999 τετραγωνικών μέτρων, στην κινεζική εταιρεία Shandong Ru Yi, που έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων και τον Αυστραλό υπουργό Οικονομικών, Γουέιν Σουάν, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στην Αυστραλία.

Η εν λόγω πώληση της βαμβακοφυτείας έδωσε έναυσμα για αναζωπύρωση του μείζονος θέματος «η Αυστραλία στα χέρια των Κινέζων» που απασχολεί, εδώ και καιρό, κυρίως την ύπαιθρο.
http://www.zougla.gr/kosmos/article/kineziki-epelasi-stin-afstralia 
Ενώ, δηλαδή, από δημογραφικής άποψης, οι αυστραλιανές εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης διέρχονται περίοδο αλλαγής, με την παρούσα γενιά να είναι κατά μέσο όρο 56 χρόνων και να μην υπάρχει ενδιαφέρον από τους νεότερους να συνεχίσουν την παράδοση των οικογενειών τους, το ενδιαφέρον των ξένων, ιδιαίτερα των Κινέζων, να επωφεληθούν της ευκαιρίας και να αξιοποιήσουν τις εν λόγω εκτάσεις προκαλεί από ανησυχία μέχρι πανικό. Εις μάτην προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι είναι προς όφελος του έθνους να γίνουν επενδύσεις από το εξωτερικό.

Η φωνή του πρώην πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, που τάσσεται υπέρ των ξένων επενδύσεων, με όλο το βάρος της κοινής λογικής που κουβαλά, φαίνεται να πέφτει στο κενό: «Ας το κατανοήσουμε τελικά ότι οι επενδύσεις των ξένων στη χώρα μας αποβαίνουν προς όφελός μας. Όταν οι ξένοι αγοράζουν τα προϊόντα μας, όταν η οικονομία της χώρας βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στις εξαγωγές που κάνει στη γείτονα, δεν γίνεται να πούμε απαγορεύεται να επενδύσετε στη χώρα μας» δήλωσε.

Η συγκεκριμένη βαμβακοφυτεία το 2009, με χρέη που έφταναν τα 300 εκατ. δολάρια, περιήλθε στα χέρια διαχειριστών. Το ενδιαφέρον της κινεζικής εταιρείας χαρακτηρίζεται από τους έχοντες γνώση του θέματος, ως «φιλί ζωής». Ο υπουργός Οικονομικών θα πει ότι η επισφράγιση της συμφωνίας θα δώσει τέλος σε μια περίοδο αβεβαιότητας, δεδομένου ότι δεν εκφράστηκε ενδιαφέρον αγοράς και αξιοποίησης της φυτείας από καμιά άλλη κατεύθυνση. Η τελευταία επένδυση των Κινέζων στην αυστραλιανή γη είναι, ως φαίνεται, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Είχε προηγηθεί, προς το τέλος του 2011, η πώληση του Larounded Estate, ενός από τα πιο γνωστά και αριστοκρατικά κτήματα της Βικτώριας, έξω από το Μπάλαρατ, σε Κινέζους, στην τιμή των 14 εκατ. δολαρίων. Ακολούθησε τον περασμένο Απρίλιο η πώληση 10 κτημάτων έκτασης άνω των 40.000 εκταρίων και αξίας 35 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία του Κατάρ.

Το ότι η αυστραλιανή καλλιεργήσιμη γη θα αλλάξει όψη είναι αναπόφευκτο, κρίνουν οι ειδικοί.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου