Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τύνιδα: Εισβολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ - Στις φλόγες και αμερικάνικο σχολείο

Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν η τυνησιακή αστυνομία άνοιξε πυρ για να παρεμποδίσει την εισβολή φανατικών μουσουλμάνων στον περίβολο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν οι διαδηλωτές εβλήθησαν με πλαστικές ή κανονικές σφαίρες. Μέσα στο συγκρότημα της πρεσβείας έχει ξεσπάσει φωτιά ενώ οι διαδηλωτές έσπασαν τζάμια και έκαψαν δέντρα. Στις φλόγες παραδόθηκε επίσης πριν από λίγο ένα αμερικανικό σχολείο.


Με πυρά στον αέρα προσπαθεί να διαλύσει ο στρατός της Νιγηρίας, μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων που ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά της αντιισλαμικής ταινίας κοντά σε τέμενος της πόλης Τζος, στα κεντρικά της χώρας.

Οι στρατιωτικοί «αναγκάστηκαν να ρίξουν πυρά στον αέρα, αλλά δεν υπήρξαν τραυματίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο λοχαγός Σαλίχου Μουστάφα προσθέτοντας οι διαδηλωτές έφταναν τις μερικές εκατοντάδες και κρατούσαν «πανό τα οποία κατήγγειλαν τις ΗΠΑ».

Νωρίτερα, οι αστυνομικές αρχές του Σουδάν προσπάθησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων να διαλύσουν μια μεγάλη διαδήλωση περίπου 5.000 ατόμων που επιχείρησαν να εισβάλουν στις πρεσβείες της Γερμανίας και της Βρετανίας στο Χαρτούμ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιισλαμική ταινία που έχει προκαλέσει οργή στο μουσουλμανικό κόσμο.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες στις δύο πρεσβείες, που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη, και κατόπιν προσπάθησαν να παραβιάσουν τις κεντρικές πύλες τους.

Νεκρός έπεσε ένας διαδηλωτής ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν και στο βόρειο Λίβανο μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν πυρπολήσει ένα φαστ-φουντ της αλυσίδας Kentucky Fried Chicken στην Τρίπολη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ταινία που υποστηρίζουν ότι προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ.

Συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την αμερικανική αντι-ισλαμική ταινία, συνεχίστηκαν επίσης το πρωί, στηνΑίγυπτο, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.

Οι διαδηλωτές, σχηματίζοντας ομάδες μερικών δεκάδων ατόμων, πέταξαν πέτρες εναντίον των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών, οι οποίες έχουν αναλάβει να αποκλείσουν τις προσβάσεις στην αμερικανική διπλωματική αποστολή και απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Αλλά και στην Ινδία, εκατοντάδες μουσουλμάνοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αμερικανικό προξενείο της πόλης Τσενάι (πρώην Μαντράς) στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι αστυνομικοί προέβησαν σε 86 συλλήψεις, καθώς οι διαδηλωτές "έριχναν πέτρες και έσπασαν τα παράθυρα του προξενείου, προσπάθησαν να καταστρέψουν τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και να αναρριχηθούν στον τοίχο της περίφραξης".

Χώρες του Κόλπου: Καταδικάζουν την ταινία, αλλά δεν δικαιολογούν τη βία

Οι έξι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στην πρώτη τους αντίδραση, καταδίκασαν την αντιισλαμική ταινία, χαρακτηρίζοντάς την «επονείδιστη και ανεύθυνη». «Τέτοια επονείδιστα έργα υπονομεύουν τις προσπάθειες διάδοσης των αρχών της ανεκτικότητας, του διαλόγου και της δημιουργίας καλών σχέσεων μεταξύ των πιστών διαφόρων θρησκειών», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι.

Καταδικάζοντας τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών σε κάποιες αραβικές χώρες ο αλ Ζαγιάνι σημείωσε: «Η οργή των μουσουλμάνων (εναντίον της ταινίας) δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους πράξεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου