Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Goldman Sachs: Η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς


Η πρόοδος της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της έχει υπερβεί τις προσδοκίες της αγοράς, επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs η οποία διαπιστώνει ουσιαστική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών σε σύγκριση με τον Ιούλιο. 
Σε προηγούμενη έκθεση που είχε εκδώσει η GS τον Ιούλιο επισημαίνεται η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα, η οποία συνεχίστηκε με δυναμικούς ρυθμούς το τελευταίο δίμηνο. Το γεγονός που έχει αρχίσει να αναγνωρίζει, αν και καθυστερημένα, η αγορά, παρατηρεί η επενδυτική τράπεζα.

Το πριμ κινδύνου των ελληνικών στοιχείων ενεργητικού εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό και δεν αντανακλά πλήρως τις βελτιώσεις που παρατηρούνται σε επίπεδο θεμελιωδών στοιχείων, ούτε την πιθανότητα περαιτέρω προόδου τους ερχόμενους μήνες, καθώς το πρόγραμμα εξυγίανσης αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι επενδυτές δεν αρκούνται στα θεμελιώδη στοιχεία όσο παραμένει ανοιχτό το δυσοίωνο σενάριο της εξόδου της χώρας από το ευρώ και η συνεπαγόμενη επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα, αναφέρει η έκθεση.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, σημειώνει η GS, το σενάριο αυτό θα απομακρυνθεί εάν η τρόικα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πακέτο στήριξης, ύψους 31 δισ. ευρώ.

Προς το παρόν, πάντως, η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψει μια συστημική κατάρρευση της οικονομίας. Και οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης, όμως, φαίνεται πως είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα όσο αυτή εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, καταλήγει η Goldman Sachs.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου