Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Sinn: Η Ελλάδα πρέπει να βγει από το ευρώ


Καταστροφή για τον τραπεζικό κλάδο χαρακτηρίζει τα τεκταινόμενα στην Κύπρο ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος και επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Hans-Werner Sinn, μιλώντας στο Open Europe. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν ήταν κάτι απρόσμενο. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της Ε.Ε. για το θέμα ήταν σχετικά καλές, καθώς βρήκαν μια συμβιβαστική λύση. 



Όπως επισημαίνει, οι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να είναι αυτοί που επωμίζονται το κόστος της διάσωσης, αφού, από τη στιγμή που έλαβαν την επενδυτική απόφαση και διαθέτουν τον πλούτο, θα πρέπει να επωμίζονται και τις απώλειες. 

Ο Sinn εκτίμησε πως θα υπάρξουν ακόμα πολλές παρόμοιες περιπτώσεις και πολλές χρεοκοπίες στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και ως εκ τούτου το παράδειγμα της Κύπρου είναι πολύ χρήσιμο. «Ο Ντάισελμπλουμ ήταν πολύ ειλικρινής όταν είπε ότι νομίζει πως αυτός θα είναι ο τρόπος για τις διασώσεις στο μέλλον, νομίζω ότι έχει δίκιο. Έχουμε το bail in και έτσι οι επενδυτές θα γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον», δήλωσε. 

Ερωτηθείς εάν αυτό αντανακλά τη θέση της Γερμανίας ότι έχει φτάσει στα όριά της, είπε ότι πράγματι αυτό συμβαίνει. «Αλλά νομίζω ότι η αλλαγή στάσης προκλήθηκε από την απόφαση της Ε.Ε. τον περασμένο Ιούνιο να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες με χρήματα από τον ESM αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Αυτή η απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ φάνηκε για πολλούς να είναι η λύση, και να αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Όμως, αυτό που δεν υπολόγισαν τότε ήταν ότι η Αριστερά στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα η γερμανική Αριστερά, δεν θα ήταν διατεθειμένη να σώσει τους πιστωτές των τραπεζών, πόσο μάλλον τους Ρώσους ολιγάρχες, και αυτό οδήγησε στη στροφή της διάθεσης της Γερμανίας. Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει, διότι αν έφερναν μια λύση τύπου Ιρλανδίας στη Βουλή η Βουλή δεν θα την ενέκρινε».

Ο κ. Sinn εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεγαλύτερη φυγή καταθέσεων από τη Νότια Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της απόφασης για την Κύπρο, όμως, «η απόφαση αποτελεί προειδοποίηση για τους επενδυτές: προσέξτε πού επενδύετε τα χρήματά σας». 

Ο οικονομολόγος θεωρεί επίσης ότι είναι πιθανόν να φύγει μια χώρα-μέλος από την ευρωζώνη. Μάλιστα, επαναλαμβάνει την άποψή του ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το ευρώ, «διότι ο δρόμος προς την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας που έχει επιλέξει, μέσω της περικοπής μισθών και της μείωσης τιμών, είναι πολύ μακρύς και βάζει πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά και στον πληθυσμό». 

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει τέτοια προγράμματα λιτότητας και θα είναι καταστροφή. Θα είναι πολύ καλύτερο για τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη και να αποκτήσει δικό της νόμισμα ώστε να ανακτήσει σχετικά γρήγορα την ανταγωνιστικότητά της», τονίζει. 

Η μόνη πιθανότητα για την Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της είναι να βγει από την ευρωζώνη, και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά «θα πρέπει να έχει εισιτήριο επιστροφής, να μπορεί να επιστρέψει στο ευρώ με μια υποτιμημένη ισοτιμία αν πληροί τους όρους ένταξης. Αυτό θα δώσει στον πληθυσμό της ελπίδα. Θα έμπαιναν ας πούμε στο νοσοκομείο για ένα χρονικό διάστημα και μετά θα επέστρεφαν υγιείς. Αυτή είναι η σωστή στρατηγική». 

Αυτή η λύση βέβαια δεν είναι χωρίς προβλήματα, συνεχίζει, «διότι αν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για έξοδο θα υπάρξει φυγή κεφαλαίων παρόμοια με αυτήν που βλέπουμε τώρα στην Κύπρο. Όταν όμως βγεις, δεν θα υπάρχει πια πρόβλημα, η δραχμή θα είναι χαμηλή, δεν θα σημειωθεί άλλη φυγή κεφαλαίων, αντιθέτως τα λεφτά που έχουν βγει στην Ελβετία θα επιστρέψουν στην ελληνική αγορά, θα αγοράζουν φθηνά ακίνητα, θα επανεπενδύσουν στην οικονομία». 

Σε ό,τι αφορά την άποψη πολλών ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος του ευρώ και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να πληρώνει, ο κ. Sinn λέει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σημειώνει ότι όταν ανακοινώθηκε το ευρώ το 1995, στη Γερμανία υπήρχαν λίγες επενδύσεις διότι σημειώθηκε τεράστια εξαγωγή κεφαλαίων προς την περιφέρεια. «Έτσι υπήρξε στην πραγματικότητα μια ευρωκρίση στη Γερμανία», λέει χαρακτηριστικά. Και αυτό ανάγκασε τη χώρα να προχωρήσει σε πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις, που σταδιακά οδήγησαν σε ανάκαμψή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου