Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Λίνα Τόνια: Η μουσική χτίζει τον εσωτερικό μας κόσμο... Η Άλλη Ελλάδα


Η συμπολίτισσά μας Λίνα Τόνια στα 28 της χρόνια είναι μια πολυβραβευμένη συνθέτρια, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με όνειρα για το μέλλον και όρεξη για προσφορά στον τόπο της.

Βρεθήκαμε με τη Λίνα Τόνια με αφορμή την τελευταία της διάκριση στη Ρωσία, όπου ένα έργο της για πνευστά διακρίθηκε, και κάναμε μια συζήτηση για τη μουσική, την τέχνη και τις δυσκολίες της, τον πολιτισμό της Αλεξάνδρειας και την αναγκαιότητα για ένα παιδί να έρθει σε επαφή με την ποιοτική μουσική. 
http://www.opolitis.gr/index.php/politismos/item/850-lina-tonia-i-mousiki-xtizei-ton-esoteriko-mas-kosmo


- Δεν είναι η πρώτη διάκριση που κερδίζετε. Έχετε συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς και στο παρελθόν, όπου μπορέσατε και διακριθήκατε.

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Προσπαθώ να συμμετέχω σε διαγωνισμούς γιατί πέρα από τη διάκριση αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να παιχτεί και να ακουστεί η μουσική μου. Δυστυχώς στην Ελλάδα, οι ευκαιρίες που δίνονται είναι ελάχιστες. Παρ’όλ’αυτά είμαι τυχερή γιατί τον Απρίλιο παίχτηκε έργο μου στο Μέγαρο μουσικής από παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας και πέρυσι ένα έργο μου από τη Λυρική Σκηνή. Αλλά γενικά η δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι αφυδατωμένη.

- Τι μουσική ακούς;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Ακούω όλα τα είδη μουσικής αλλά λόγω της δουλειάς μου ακούω περισσότερο κλασική μουσική. Όταν θέλω να χαλαρώσω ακούω έντεχνα ελληνικά.

- Σαν συνθέτης όταν ακούς μια μουσική, αναλύεις τη δομή της;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Κάποιες φορές ναι. Άλλες απλά την απολαυμβάνω.

- Ποιοι συνθέτες κλασικής μουσικής σου αρέσουν;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Μου αρέσει η ρομαντική περίοδος. Ακούω πολύ ευχάριστα τα Νυχτερινά του Σοπέν, Rachmaninof, Bhrams. Άνθρωποι που έχουν αφήσει μεγάλο στίγμα στην παγκόσμια μουσική.

Κι από έλληνες ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό παρατηρώ μια υπερδραστηριότητα σε μουσικές συναυλίες με τραγούδια των δύο ελλήνων συνθετών, που σημαίνει ότι οι έλληνες αρχίζουν να τους ακούν περισσότερο.


- Αισιοδοξο αυτό. Ίσως γιατί στην κρίση οι έλληνες ψάχνουν κάποιες αξίες βαθύτερες για να κρατηθούν.

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Έτσι ακριβώς

- Βιοποριστικά πώς μπορεί ένας συνθέτης κλασικής μουσικής να πορευτεί;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Οι περισσότεροι συνθέτες βιοπορίζονται με τη διδασκαλία. Εγώ διδάσκω παιδιά στο Κρατικό Ωδείο.

- Ποιά είναι η διαδικασία της σύνθεσης;
ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Η διαδικασία της σύνθεσης είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία. Δεν είναι μόνο θέμα έμπνευσης. Θέλει γνώσεις τις οποίες να μπορείς να τις αξιοποιήσεις μέσα σε μια πνευματική έξαρση, που μεταφράζεται ως έμπνευση. Θέλει απαραίτητα και πολύ δουλειά.

Για μένα πάντα υπάρχει ένα κόνσεπτ πίσω από αυτό που πάω να συνθέσω. Ένα ποίημα, ένας ζωγραφικός πίνακας ή κάτι άλλο πάνω στο οποίο θα στηρίξω την ιδέα μου και θα φτιάξω μουσική.

- Πού μπορεί κανείς να ακούσει μουσική σου;
ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Κατ’αρχήν στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρτημένα αρκετά βίντεο. Πρόσφατα επίσης έχουν κυκλοφορήσει δύο cd . Ένα από την «Ίριδα classical music», όπου περιλαμβάνει ένα έργο μου για φλάουτο και πιάνο και ένα cd για σόλο κιθάρα γυναικών συνθετών από όλο τον κόσμο, στο οποίο είμαι η μοναδική ελληνική συμμετοχή.

- Στην Ελλάδα δεν ακούμε κλασική μουσική. Δεν αρέσει. Πιθανότατα γιατί δεν είμαστε μυημένοι.

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Η σύγχρονη κλασική μουσική δεν συνθέτεται πρωταρχικώς για να αρέσει. Αν και κρύβει μεγάλη μουσικότητα μέσα της δύσκολα αρέσει στο ευρύ κοινό, γιατί δεν ερεθίζει τον αισθητηριακό κόσμο και δεν προκαλεί πολλές συγκινήσεις. Έχει όμως πολύ μεγάλη ουσία, πολύ μεγάλη οργάνωση, πολύ μεγάλη εξέλιξη στο κάθε όργανο που χρησιμοποιεί.

Πολλοί στην Ελλάδα την κατακρίνουν γιατί δεν την καταλαβαίνουν. Αντίθετα με το εξωτερικό, όπου πολλοί έρχονται μετά τις συναυλίες και μου λένε “δεν γνωρίζω από μουσική αλλά τη στιγμή που άκουγα τη μουσική σου ένοιωσα αυτό ή εκείνο”. Προσπαθούν δηλαδή να βρούν τρόπους επαφής.


- Τι θα έλεγες σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Είναι σημαντικό για ένα παιδί να ασχοληθεί με τη μουσική έστω κι αν δεν ασχοληθεί επαγγελματικά μαζί της.

Η μουσική δίνει ισορροπίες ενεργοποιεί αισθητήρια και χτίζει τον εσωτερικό του κόσμο. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να γνωρίσει διαφορετικά ακούσματα και να αποκτήσει μια ευρύτερη κουλτούρα. Να γνωρίζει την ποιότητα της μουσικής. Ότι η μουσική δεν είναι μόνο για διασκέδαση αλλά και για ψυχαγωγία. Ό,τι μας καλλιεργεί. Είναι σπουδαίο για ένα παιδί που ξεκινάει τη ζωή του να πάρει αυτά τα εφόδια. Μετά μπορεί να γίνει γιατρός ή ό,τι άλλο επιθυμεί. Δεν έχει σημασία.

Επίσης θα πρότεινα να προσπαθήσει να γνωρίσει πολλά όργανα. Μπορεί κάποια παιδιά να έχουν ένα ταλέντο σε κάποιο όργανο που ποτέ δεν θα το μάθουν επειδή δυστυχώς δεν τους δίδεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με αυτό.

Το μειονέκτημα της πόλης μας είναι ότι δεν σου δίνει την ευκαιρία να μάθεις ένα όργανο που θέλεις. Έχεις περιορισμένες επιλογές.

- Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Θέλω να μοιραστώ τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω πάρει. Θα ήθελα να ακολουθήσω ακαδημαϊκή πορεία. Η ηλικία μου δεν ευνοεί κάτι τέτοιο. Θα ήταν ποιο εύκολο στο εξωτερικό. Όμως αγαπάω τον τόπο μου και θα προτιμούσα να κάνω κάτι έδώ.

- Από το Δήμο σε έχει προσεγγίσει κάποιος για να προσφέρεις τις γνώσεις σου;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Όχι. Εγώ πριν δύο χρόνια είχα κάνει μια πρόταση για τη δυνατότητα δημιουργίας Δημοτικού Ωδείου στην πόλη μας. Κάποιοι τότε το είδαν πολύ θετικά, αλλά δεν φθάνει μόνο η θέληση. Χρειάζεται ο χώρος, κάποια χρήματα για τα όργανα. Έκει κάπου κόλλησε το θέμα. Τους είπα ότι είμαι στη διάθεσή τους. Για να γνωρίσουν τα παιδιά ότι πέρα από το πιάνο υπάρχει και μια άλλη σειρά οργάνων. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια μικρή ορχήστρα από τους ίδιους τους μαθητές τους Ωδείου, να συνεργαστούμε με τη Χορωδία του δήμου που είναι υψηλού επιπέδου. Να φέρουμε καθηγητές, να κάνουμε Σεμινάρια και μια σειρά από άλλα πράγματα.

- Μπορεί το Πνευματικό κέντρο όταν ολοκληρωθεί να φιλοξενήσει μια τέτοια προσπαθεια;

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Όλα τα Δημοτικά Ωδεία μέσα σε Πνευματικά Κέντρα στεγάζονται. Χρειάζεται ένας χώρος γραματείας και μια-δύο αίθουσες για τη διδασκαλία. Και φυσικά ο χώρος των εκδηλώσεων , ο οποίος υπάρχει. Το θέατρο που θα γίνει μέσα στο Πνευματικό.

- Μου αρέσει πολύ που αγαπάς τον τόπο σου και θέλεις να προσφέρεις σ’αυτόν. Το σύνηθες στην Αλεξάνδρεια είναι να απαξιώνουμε τον τόπο μας.
ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Εδώ γεννηθήκαμε και εδώ πρέπει να αφήσουμε κάτι. Αν ο καθένας μας βάλει έναν μικρό προσωπικό στόχο, κάτι μεγάλο θα μείνει στο τέλος.

- Σ’ευχαριστώ πολύ

ΛΙΝΑ ΤΟΝΙΑ: Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη συζήτηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου