Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πράσινη Κίνα: Ο νέος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Κίνα μέχρι σήμερα είχε τη φήμη του χειρότερου ρυπαντή στον κόσμο. Αλλά αν ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει δίκιο, η ασιατική χώρα είναι σε καλό δρόμο για να δώσει το καλό παράδειγμα προς τον υπόλοιπο πλανήτη για τη χρήση της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές μέσα στο επόμενο ένα τέταρτο του αιώνα.

Σύμφωνα με την έκδοση World Energy Outlook του Οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι, η Κίνα θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2035 από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία μαζί. Η υδροηλεκτρική ενέργεια και η αιολική ενέργεια θα είναι οι δύο κύριες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας από ανανεώσιμες πηγές, με τα ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα να έρχονται πολύ πιο κάτω στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού. (Συγγνώμη, αλλά δεν παρατίθεται σύνδεσμος για την έκθεση: Η ΔΟΕ χρεώνει 120 ευρώ για το έντυπο αντίγραφο.)

Οι προβλέψεις αυτές για την Κίνα συμπεριλαμβάνονται στο κεντρικό σενάριο του οργανισμού, ο οποίος έχει λάβει υπόψη την «προσεκτική» εφαρμογή πολιτικών που είχαν ανακοινωθεί από τις κυβερνήσεις, αλλά δεν είχαν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα του 2013. Ο Οργανισμός έχει άλλα δύο σενάρια, εκ των οποίων το ένα έχει βασιστεί στην υπόθεση ότι δεν θα θεσπιστούν νέες πολιτικές ενώ το άλλο κάνει την παραδοχή της εφαρμογής δραστικών μέτρων κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη που δίνει στον κόσμο «πιθανότητα 50% για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου».

Από ό, τι έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ακόρεστη δίψα της Κίνας για ενέργεια, μπορεί να σκεφτείτε ότι η υπ’ αριθμ. 2 οικονομία στον κόσμο πρόκειται να προσκολληθεί ακόμη περισσότερο στο κάρβουνο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά αυτό δεν ισχύει εδώ, τουλάχιστον σύμφωνα με τον ΔΟΕ. Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα θα συρρικνωθεί έστω και λίγο από το 2011 έως το 2035.
International Energy AgencΤο μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα προβλέπεται ότι θα παραμείνει σταθερό

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει δώσει στο θέμα της ενέργειας ύψιστη προτεραιότητα. Το 2011, το 12ο Πενταετές Σχέδιο της χώρας έθεσε ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 16% κατά την πενταετία έως το 2015.

Ο ΔΟΕ αντιπροσωπεύει 28 έθνη που είναι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας και ιδρύθηκε στον απόηχο της κρίσης του πετρελαίου των ετών 1973-1974. Για τον κόσμο στο σύνολό του, ο οργανισμός προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν το 62% των επενδύσεων σε νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος του 2035. Αυτό σημαίνει ότι η περυσινή νηνεμία θα είναι αυστηρά προσωρινή. «Επενδύσεις στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται σταθερά αλλά έπεσαν, για πρώτη φορά, το 2012», αναφέρει η έκθεση του ΔΟΕ. «Εν μέρει, αυτό αντανακλά τα μειούμενα κόστη αν μονάδα - αλλά ίσως είναι και ένα σημάδι ότι οι προοπτικές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται όλο και πιο περίπλοκες».

Το ποσό των χρημάτων που θα χρειαστεί ώστε όλος ο κόσμος να υιοθετήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι δυσθεώρητο. Το κεντρικό σενάριο του ΔΟΕ προϋποθέτει ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσουν σωρευτικά τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (σε δολάρια 2012) από το 2013 έως το 2035.

Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό, μιλούμε για ένα ετήσιο μέσο όρο 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Coy είναι οικονομικός συντάκτης του Bloomberg Businessweek.
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου