Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2013

Στο πειθαρχικό παραπέμπεται ο Πελεγρίνης... επιτέλους να έχει χρόνο να ασχοληθεί με την τέχνη που τόσο τον έχει ανάγκη...

Στο πειθαρχικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος με το ερώτημα της αργίας τίθεται ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Κων. Αρβανιτόπουλου.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση που έχει τηρήσει ο επικεφαλής του αρχαιότερου πανεπιστημίου της χώρας στην κρίση που μαστίζει το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την Παρασκευή ο Κων. Αρβανιτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Θ. Πελεγρίνη στον οποίο διαμήνυσε ότι πρέπει να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για το άνοιγμα του πανεπιστημίου, όπως ορίζει ο νόμος. Αντ' αυτού ο κ. Πελεγρίνης όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά το σαββατοκύριακο επέλεξε να ταξιδέψει στο Παρίσι όπου πρωταγωνίστησε σε θεατρική παράσταση έργου που έχει συγγράψει ο ίδιος.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ο Κων. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο για πράξεις και παραλείψεις που έθιξαν το κύρος του πανεπιστημίου.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του στο πρόσωπο του πρύτανη του πανεπιστημίου Αθηνών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πελεγρίνης σε αντίθεση με τους άλλους 7 Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κρατά το Ίδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου.

Για αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου.

Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μια προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους.

Με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται.

Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι».

Νέο αδιέξοδο στα Πανεπιστήμια

Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά τη νέα απεργία που κήρυξαν για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος. Σαρανταοκτάωρη απεργία κήρυξαν για την Τρίτη και την Τετάρτη και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου οι πέντε από τις εννέα σχολές τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Στο ΕΜΠ, υπέρ της απεργίας ψήφισαν 168 υπάλληλοι που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, ενώ 128 συνάδελφοί τους τάχθηκαν υπέρ της λήξης της απεργίας και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στη βάση των προτάσεών του.

Στο ΕΚΠΑ, εξετάστηκε η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους του ιδρύματος. Σύμφωνα με υπαλλήλους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, ότι θα γυρίσουν όλοι στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι υπόλοιπο 25% θα εξασφαλιστεί από πόρους του ιδρύματος. Ωστόσο, οι υπάλληλοι τάχθηκαν στη γενική τους συνέλευση υπέρ της απεργίας με το σκεπτικό ότι οι προτάσεις δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες εγγυήσεις.

Όπως έγινε γνωστό, στους διοικητικούς υπαλλήλους προτάθηκε επίσης να ξαναστείλουν τα στοιχεία τους προκειμένου να ελεγχθεί εκ νέου η μοριοδότησή τους.

Στον χορό των κινητοποιήσεων παραμένουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών που κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρά την απεργία, όμως, τα μαθήματα στο ίδρυμα γίνονται κανονικά.

Στάση εργασίας στο ΑΠΘ

Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα αποφάσισαν τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά, από τις δέκα το πρωί ως τη μία το μεσημέρι, μέχρι και την προσεχή Παρασκευή.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου