Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Προειδοποίηση Γ.Γ.Κ. για εναλλακτικές συσκευές θέρμανσης

Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Γ.Γ.Κ.) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σχετικά με τους ισχυρισμούς μερικών εταιρειών για συσκευές θέρμανσης όπου εξοικονομούν ενέργεια έως και 80% (υπέρυθρη ακτινοβολία) αλλά και τις ¨υποσχέσεις¨ περί προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της υγείας.

Η Γ.Γ.Κ., προειδοποιεί με την ανακοίνωση της τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα προϊόντα που προσφέρουν θέρμανση (υπέρυθρη θέρμανση) αλλά και τους ισχυρισμούς για υψηλά ποσοστά οικονομικής θέρμανσης διότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν δικαιολογούνται. Επίσης η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επισημαίνει την τήρηση των οδηγιών χρήσης και προφύλαξης των κατασκευαστών ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μωρά παιδία κι αυτό διότι σε συσκευές που προσφέρουν θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία η θερμοκρασία στην επιφάνεια τους είναι υψηλή.


Για το οικονομικό συμφέρον αλλά και την πιθανή παραπλάνηση του καταναλωτή, η Γ.Γ.Κ. έχει συστήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να μελετήσει τους ισχυρισμούς που χρησιμοποιούνται για την προώθηση των συσκευών που προσφέρουν θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία και θα επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2251/94 «Προστασία του Καταναλωτή» σε ανεπαρκώς τεκμηριωμένους ισχυρισμούς. Επίσης θα επιληφθεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για θέματα ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή, για την σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή φέρνει στην δημοσιότητα μελέτη του Εργαστηρίου Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του Τομέα Θερμότητας, της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την ενημέρωση σχετικά «Σύγκριση του κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες» όπου αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η οικονομικότερη μορφή θέρμανσης είναι η χρήση αντλιών θερμότητας.

Μπορείτε να διαβάσετε την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας εδώ: http://www.mindev.gov.gr/?p=12564.
Μπορείτε να διαβάσετε την μελέτη της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εδώ:http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/node/1051

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου