Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

H λιτότητα παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα...επιδόματα πρόνοιας και στις χώρες του νότου με κοινοτικά κονδύλια

Από τις αποφάσεις για τα μέτρα λιτότητας και τα πακέτα διάσωσης λείπει η δημοκρατική λογοδοσία, τονίζει έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Όταν η τρόικα έβαζε όρους θα έπρεπε να είχε λάβει υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει ο επίτροπος Ν. Muiznieks.
Με μία πολυσέλιδη εργασία του, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Nils Muiznieks, επικρίνει πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που επέβαλαν μέτρα λιτότητας ότι «έχουν ξεχάσει τις υποχρεώσεις τους για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως την προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Όπως συμπληρώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην ερευνητική εργασία του επιτρόπου, η οποία αναφέρεται στις επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων: «Από τις εθνικές αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τα διεθνή πακέτα διάσωσης απουσιάζει η διαφάνεια, η συμμετοχή του κοινού και η δημοκρατική λογοδοσία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επαχθείς όροι εμπόδισαν τις κυβερνήσεις στο να επενδύουν σε βασικά προγράμματα κοινωνικής προστασίας, υγείας και εκπαίδευσης».

«Όταν η Ε.Ε., ως κεντρικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης, λάμβανε αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στα κράτη-μέλη και όταν η τρόικα έθετε όρους για τα πακέτα διάσωσης και δανειακές συμβάσεις, θα έπρεπε να είχαν λάβει καλύτερα υπόψη τους τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο επίτροπος.

Τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να είναι προσωρινά, αναλογικά και απαραίτητα και όχι να γίνονται διακρίσεις, σημείωσε.
Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν λαμβάνονται οικονομικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την αντιμετώπιση κρίσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Όπως επισήμανε ο Ν. Muiznieks, επείγει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επικεντρώνεται στις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στις ευπαθείς ομάδες των παιδιών και των νέων. Η μείωση της ανεργίας των νέων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η διατήρηση της κοινωνικής προστασίας.

...........

ίσως μια λύση να ήταν επιδόματα πρόνοιας και στις χώρες του νότου με κοινοτικά κονδύλια...
ετσι και αλλιώς επενδύσεις δεν βλέπω να γίνονται ... η Ελλάδα λεφτά για κονδύλια δεν έχει ... γιατί να δίνουμε τα ΕΣΠΑ στους εργολάβους και στα εξοπλιστικά και να μην τα μοιράσουμε στον κόσμο που δεν έχει να φάει... λες και θα τα κρατήσει για πάρτι του... έτσι και αλλιώς δουλειά δεν προκειται να βρει όσο και να ψάχνει ... τι να κάνει να πεθάνει δηλαδή... στις βόρειες χώρες μεταναστευουν έλληνες και παίρνουν αυτά τα επιδόματα γιατί να μην τα παίρνουν στην Ελλάδα για να τονώσουν και την αγορά....;;;; 1εκ άνθρωποι με 400 ευρώ το μήνα είναι 4,8 δις ευρώ... δεν έχει η ΕΕ 5 δις ;;;;;;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου