Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τα κορυφαία συστήματα νυχτερινής όρασης στον κόσμο είναι ελληνικά!



Η ΘΕΩΝ σχεδιάζει, αναπτύσσει και πουλά όργανα νυκτερινής όρασης, τα οποία εξοπλίζουν τους κορυφαίους στρατούς παγκοσμίως.

Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που γνωρίζει πραγματική ανάπτυξη -όχι αυτή που ευαγγελίζονται οι πολιτικοί μας: προσέλαβε 35 υπαλλήλους μέσα στην τελευταία 2ετία, σημείωσε τζίρο 30 εκατ. για το 2012, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 40 εκατ. το 2013.

Επίσης, η εταιρεία European Sensor Systems S.A., θυγατρική της ΘΕΩΝ, μετά την επικράτηση σε ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει αναλάβει την ανάπτυξη αισθητήρα επιτάχυνσης για διαστημικές εφαρμογές.

* Προμηθεύει στρατούς σε όλο τον κόσμο: Αίγυπτος, Πακιστάν, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία. Μεταξύ αυτών την προεδρική φρουρά και το στρατό των Αραβικών Εμιράτων, το Χιλιανό στρατό, τις γερμανικές ειδικές δυνάμεις, τη χωροφυλακή της Γαλλίας. Οι πρόσφατες συνεργασίες είναι αυτές με την Αυστραλία και με το Άμπου Ντάμπι, όπου υπεγράφη νέο εξαγωγικό συμβόλαιο για 1.600 συστήματα νυχτερινής παρατήρησης.

> Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του διευθυντή της ΘΕΩΝ Βασίλειου Σαββαΐδη

- Μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, ηγέτιδα παγκοσμίως στα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα. Πώς γίνεται αυτό;

«Όντως είμαστε αμιγώς ελληνική εταιρεία, με την έννοια ότι ο κύριος μέτοχος και όλοι οι υπόλοιποι μέτοχοι είναι Έλληνες. Η έδρα μας είναι στην Ελλάδα. Οι μηχανικοί που σχεδιάζουν είναι Έλληνες. Οι μηχανικοί που παράγουν και οι τεχνίτες είναι Έλληνες και αυτοί που πουλάνε στο εξωτερικό είναι Έλληνες. Όλα αυτά εδώ στην Ελλάδα, στο εργοστάσιό μας που βρίσκεται στο Κορωπί και τα γραφεία μας είναι στο Νέο Ψυχικό.
Άρα, η Ελλάδα παράγει αυτά τα εξαρτήματα που έχουν μόνο οι τελειότεροι στρατοί αυτή τη στιγμή στο Δυτικό Κόσμο.
Αυτή τη στιγμή στο πελατολόγιό μας έχουμε το Σουηδικό στρατό, που τον εξοπλίζουμε κατ αποκλειστικότητα με δικό μας μονόκυαλο. Έχουμε την προεδρική φρουρά και τον στρατό των Αραβικών Εμιράτων, έχουμε τον Χιλιανό στρατό. Πρόσφατα πουλήσαμε στις ειδικές δυνάμεις της Γερμανίας, στη χωροφυλακή της Γαλλίας. Φυσικά έχουμε και έναν σταθερό πελάτη που είναι ο στρατός της Αιγύπτου. Αυτοί που σας ανέφερα είναι οι πρόσφατοι πελάτες μας.

Αν πάμε πίσω, στα τελευταία 5 με 6 χρόνια πελάτες μας ήταν ο καθ’ όλα έτοιμος για πόλεμο στρατός του Πακιστάν, ο οποίος πήρε μία πολύ μεγάλη ποσότητα από σκοπευτικές διόπτρες. Έχουμε εξοπλίσει όλα τα άρματα του δυτικού κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης με δικά μας περισκόπια νυκτερινής οδήγησης. Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία και συνεχίζουμε τις εξαγωγές μας και μπορώ να σας πω ότι ευελπιστούμε αν όχι του χρόνου, πολύ σύντομα να εξοπλίσουμε και τον Αμερικάνικο στρατό».

- Στο εξωτερικό εμπιστεύονται την υψηλή τεχνολογία που βγαίνει από τη χώρα μας;

«Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι απλά. Για να πάρουν οποιοδήποτε προϊόν γίνονται δοκιμές πεδίου. Φωνάζουν λοιπόν 10 εταιρείες, πάνε στο πεδίο τα προϊόντα τους, γίνονται δοκιμές, οι οποίες κρατούν 1 μήνα -υπάρχουν δοκιμές που έχουν κρατήσει και 1 χρόνο- και μετά κάθε στρατός παραδίδει ένα report σε σχέση με το ποιο όργανο είναι καλύτερο τεχνικά για αυτόν.

Έτσι έχουμε πάρει όλους τους διαγωνισμούς. Αυτοί που μας έχουν επιλέξει συνεχίζουν να αγοράζουν από εμάς. Ας πούμε με τον Χιλιανό στρατό πουλήσαμε πριν 5 χρόνια σκοπευτικές διόπτρες, πουλήσαμε περισκόπια οδήγησης αρμάτων. Πέρυσι παραδώσαμε 1.200 μονόκυαλα στον Χιλιανό στρατό. Δεν είναι τυχαίο που ο πιο σοβαρός στρατός της Λατινικής Αμερικής εμπιστεύεται ελληνικά προϊόντα.»

- Τι αναζητάτε στους ανθρώπους που προσλαμβάνετε;

«Σαν βασικό πτυχίο Πολυτεχνείου, ελληνικού Πολυτεχνείου γιατί εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες μηχανικοί είναι από τους καλύτερους. Έχουν παρελάσει από την εταιρεία μας και από την Αγγλία και από την Αμερική και από άλλες χώρες. Αυτοί οι μηχανικοί που έχουν βασικό ελληνικό πτυχίο για εμένα είναι οι καλύτεροι. Συνήθως έχουν και ένα μεταπτυχιακό εξειδίκευσης στα οπτικά, στα λέιζερ, στην ψηφιοποίηση εικόνας κλπ.»

- Εσείς τα στελέχη που βρίσκεστε μέσα στην εταιρεία νιώθετε υπερήφανοι;

«Στη ΘΕΩΝ νιώθουμε υπερήφανοι, όχι μόνο τα στελέχη αλλά και ο τελευταίος εργαζόμενος. Στο εργοστάσιο κάθε φορά που υπογράφουμε μια μεγάλη σύμβαση με το εξωτερικό το γιορτάζουμε κάνοντας μπάρμπεκιου!»

- Τι θα ήταν GoodNews για την Ελλάδα;

«Τα GoodNews για μένα είναι ότι υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν εταιρείες που παράγουν και όχι απλά παράγουν αλλά εξάγουν. Μάλιστα, δεν εξάγουν σε οποιεσδήποτε χώρες, αλλά σε προηγμένες. Η μόνη λύση για τη χώρα μας είναι να παράγουμε και να εξάγουμε, όχι από τη μία τσέπη στην άλλη, δεν λέει κάτι αυτό.
Υπάρχει λοιπόν, όραμα για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά μας. Τα παιδιά μας πρέπει να έχουν οράματα, πρέπει να βλέπουν την αλήθεια, να μην στρουθοκαμηλίζουν, να χρησιμοποιούν την μοναδική ευφυΐα που διαθέτουν ως Έλληνες, να διδάσκονται και να πωρώνονται με ότι δημιουργικό και να μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο.»

Η πλήρης είδηση και συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο GoodNewsLetter No5.https://www.facebook.com/GoodNewsGR/posts/597209160326558:0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου