Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Στο 171,8% του ΑΕΠ αυξήθηκε το χρέος της Ελλάδας το γ' τρίμηνο

 

Συνεχίζεται η δυναμική αύξησης του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως μαρτυρούν τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσαν η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat. H χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση δημοσίου χρέους στο γ' τρίμηνο του 2013 πίσω από την Κύπρο και το Λουξεμβούργο. Και αυτό την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κατεγράφη μείωση του δημοσίου χρέους, ακόμα και σε χώρες εντός μνημονίου όπως η Πορτογαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνησημείωσε η Ελλάδα, με δημόσιο χρέος 171,8% του ΑΕΠ ή στα 317,3 δισ. όπως σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Το ελληνικό δημόσιο χρέος παρουσίασε αύξηση 5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012., κατά το οποίο το χρέος έφτανε στα 300,1 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα του κράτους για το γ' τρίμηνο ανήλθαν στα 23,82 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές δαπάνες στα 24,993 δισ. Ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 631 εκατ. Ευρώ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στο δημόσιο χρέος σημειώθηκαν στην Κύπρο (αύξηση 11%) και το Λουξεμβούργο (αύξηση 4,6%) ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (μείωση 26%) τη Φινλανδία (- 2,5%), το Βέλγιο (-1,5%), η Γερμανία (- 1,4%) και η Ουγγαρία (- 1,3%).

Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη, ενώ μετά τη χώρα μας ακολουθεί η Ιταλία (132,9%), η Πορτογαλία (128,7%) και η Ιρλανδία (124, 8%). Το χαμηλότερο χρέος το γ' τρίμηνο έχουν οι Εσθονία (10,0%), η Βουλγαρία (17,3%) και το Λουξεμβούργο (27.7%).

Σε σχέση με έναν χρόνο πριν την μεγαλύτερη αύξηση δημόσιου χρέους κατέγραψε η Κύπρος (25,3%), η Ελλάδα (19,9%), η Ισπανία (14,3%) και η Σλοβενία (14,1%).

Το συνολικό χρέος της ευρωζώνης έπεσε στο 92,7% του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο ενώ για την Ε.Ε. το χρέος αυξήθηκε στο 86,8% του ΑΕΠ.


Πηγή: Στο 171,8% του ΑΕΠ αυξήθηκε το χρέος της Ελλάδας το γ' τρίμηνο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/36933/sto-1718-toy-aep-ayxithike-hreos-tis-elladas-g-trimino#ixzz2r9c3yk23
..............................................
δυστυχώς όσο έχουμε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα... το έλλειμμα αυτό δημιούργησε στην ουσία την ανάγκη για δανεισμό ... το βαθύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη παραγωγής, 

και είναι απλό να το καταλάβει ο καθένας 

αν κάποιο κράτος χάνει κάθε χρόνο το 10% του ΑΕΠ του απο εισαγωγές κάπως πρέπει να καλύψει αυτό το κενό.... αυτό τα προηγούμενα χρόνια γινόταν άπο τον εξωτερικό δανεισμό και κατά συνέπεια της αύξησης του ΑΕΠ καλυπτόταν και ένα μέρος του από την αύξηση του ΑΕΠ...

τώρα που δεν έχουμε αύξηση αλλά μειώσει του ΑΕΠ, και χωρίς δανεισμό αυτό το έλλειμμα δεν καλύπτεται με τίποτα... γιαυτό και κάθε χρόνο η κατάσταση θα γίνεται και χειρότερη γιατί απλούστατα το έλλειμμα στο ισοζύγιο στέλνει τα λεφτά στο εξωτερικό και εμείς μένουμε με την ανεργία 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου