Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Συμβούλιο της Ευρώπης: "Εξαρτημένοι και παθητικοί οι νέοι στην Ελλάδα"


Την πλήρη απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής για τους νέους Έλληνες διαπιστώνει το προσχέδιο έκθεσης της επιτροπής αξιολόγησης των εθνικών πολιτικών για τους νέους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το προσχέδιο της έκθεσης που είδε η EurActiv.gr, κάνει λόγο για έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στη χώρα μας και σημαντικές ελλείψεις υποστήριξης των νέων στην Ελλάδα, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τόσο σε επίπεδο τόνωσης της επιχειρηματικότητας όσο και στην ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών.

"Αυτό που απορρέει από τη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της επιχειρηματικότητας είναι η άποψη ότι οι νέοι Έλληνες είναι παθητικοί και εξαρτημένοι. Στο πλαίσιο αυτό, η γενική προσέγγιση για τη νεολαία στην Ελλάδα μπορεί να σκιαγραφηθεί ως αντιδραστική», αναφέρει η έκθεση.

"Σε περιόδους κρίσης υπάρχει μια τάση οι χώρες να αποσύρουν και να μειώνουν την υποστήριξή τους για τους νέους. Αυτό σημαίνει περαιτέρω εγκατάλειψη όσων ήδη αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καταπονημένοι και ακόμη προδομένοι", αναφέρει στην EurActiv.gr ο Δρ. Howard Williamson, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής για τους νέους στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας.

“Παρόλο που ο κοινωνικός αντίκτυπος της κρίσης δείχνει αυξανόμενο αριθμό νέων (18-24) να ζουν σε οικογένειες ανέργων, σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού […] οι κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις παραμένουν ένα ζήτημα”, τονίζει το προσχέδιο της έκθεσης ενώ υπογραμμίζεται η σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα να θεσπίσει μηχανισμούς που θα απελευθερώσουν το επιχειρηματικό και συμμετοχικό πνεύμα όχι μόνο των νέων της και να τους δώσει ελπίδα και πεποίθηση στο μέλλον τους και στη χώρα τους.

"Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πιο σημαντικές από την ουσία της πολιτικής», τονίζεται.

Στην έκθεση σημειώνεται πως η πλειονότητα των νέων αγροτών πιστεύει ότι η σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα, που προωθεί την εσωτερική μετανάστευση από τις αστικές στις αγροτικές περιοχές, δεν είναι «βιώσιμη» καθώς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους ενώ προτείνεται η ενίσχυση της οικογενειακής παράδοσης στη γεωργία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013, οι νέες Ελληνίδες, οι έφηβοι και οι νέοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές είναι αντιμέτωποι με σοβαρά εμπόδια για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Επίσης όπως αναφέρει το euractiv.gr οι Ελληνίδες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν την πρώτη τους δουλειά μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους και τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας είναι σημαντικά χειρότερα από εκείνα των ανδρών.

Το ποσοστό ανεργίας είναι υψηλότερο για τα άτομα με ξένη υπηκοότητα (38,3%) σε σύγκριση με το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (26,1%), ενώ το ποσοστό των οικονομικά ενεργών ξένων υπηκόων είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα ελληνικής ιθαγένειας (72,8% σε σύγκριση με το 51,7%).

Επίσης τονίζεται ότι το επίπεδο της δέσμευσης των ερευνητών σε προγράμματα και έργα που απευθύνονται στη νεολαία είναι πολύ χαμηλό, γεγονός που "εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των ερευνητών και της χάραξης πολιτικής".

Πηγή: Συμβούλιο της Ευρώπης: "Εξαρτημένοι και παθητικοί οι νέοι στην Ελλάδα" | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/39932/symvoylio-tis-eyropis-exartimenoi-kai-pathitikoi-oi-neoi-stin-ellada#ixzz2tTSjdxAB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου