Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Η Ελληνίδα εκπρόσωπος στον αγώνα εναντίον του!

GoodNewsGR
Ονομάζεται Έλλη Παπαεμμανουήλ. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Wellcome Trust Sanger Institute και επικεφαλής των ερευνών για τη λευχαιμία στο Cancer Genome Project.

Είναι (συν)υπεύθυνη για μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις των τελευταίων χρόνων στη λευχαιμία:

- την ταυτοποίηση του γονιδίου σε ένα μέχρι σήμερα «ανεξήγητο» είδος λευχαιμίας που ταλαιπωρεί ασθενείς με MPN (μυελοϋπερπλαστικά νεοπλάσματα) http://is.gd/JRd8SM,

- τους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού μας συστήματος που «επιδρούν» στην ανάπτυξη λευχαιμίας,

- τη βάση για το οικονομικό πολυγονιδιακό τεστ έγκαιρης ανίχνευσής της το οποίο ήδη δοκιμάζεται στην κλινική Addenbrooke's στο Cambridge.

Επίσης, η Δρ. Παπαεμμανουήλ ήταν βασικός συντελεστής στην ομάδα που ανακάλυψε το γονίδιο το οποίο ευθύνεται για το 1% όλων των καρκίνων, για το οποίο μάλιστα υπάρχει ήδη εγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή. Στην ομάδα συμμετείχαν άλλοι 2 Έλληνες επιστήμονες: ο Κωνσταντίνος Αλιφραγκής και η Στέλλα Λεμπιδάκη.

Τέλος, είναι η πλέον κατάλληλη να μας μεταφέρει τις τελευταίες εξελίξεις από τις 3 φάσεις αντιμετώπισης της «επάρατης» νόσου.

Απόσπασμα της συνέντευξής της στο GoodNews:

- Κατά καιρούς ενημερωνόμαστε για πολλές ερευνητικές ανακαλύψεις σχετικά με τον καρκίνο, από την έγκαιρη ανίχνευσή του έως το πώς θα γίνει πιο ανώδυνη η θεραπεία του. Πού βρισκόμαστε, όμως, συνολικά στη μάχη εναντίον του καρκίνου σε διεθνές επίπεδο;

Τα τελευταία 5 με 10 χρόνια τα περάσαμε ανακαλύπτοντας ποια γονίδια είναι σημαντικά, τα επόμενα 10-20 χρόνια θα τα περάσουμε προσπαθώντας να βρούμε τις κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές για τα κατάλληλα γονίδια, ούτως ώστε μελλοντικά η θεραπεία να είναι στοχευμένη.

Το πρώτο και πολύ βασικό βήμα είναι να ολοκληρωθεί η καταγραφή, δηλαδή η δημιουργία ενός "καταλόγου" με τα σημαντικότερα γονίδια για τον καρκίνο. Κάθε γονίδιο που ακούμε ότι ανακαλύφθηκε συμπληρώνει αυτό τον κατάλογο και στη φάση που βρισκόμαστε αυτό το στάδιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Από αυτό το σημείο ξεκινούν 3 πορείες οι οποίες έχουν άμεσο αντίκτυπο στον ασθενή.

Θα μπορούσαμε να πούμε, λοιπόν, ότι η αποκωδικοποίηση του μυστηρίου του καρκίνου βασίζεται σε ένα τρίπτυχο:

1) Τη διάγνωση / πρόγνωση
2) Την κατανόηση της βιολογικής πορείας της ασθένειας
3) Την ανακάλυψη θεραπευτικής αγωγής.

Γνωρίζοντας πλέον ποια είναι τα γονίδια μπορούμε να κάνουμε στοχευμένα τεστ ούτως ώστε η διάγνωση να γίνεται γρηγορότερα και ευκολότερα και να εξετάζεται αν βρίσκεται ακόμα σε αρχικό -πιθανώς αναστρέψιμο- στάδιο. Όσους περισσότερους ασθενείς αναλύουμε, τόσο ευκολότερα στη συνέχεια μπορούμε να εξάγουμε πρόγνωση, όχι μόνο διάγνωση. Σιγά σιγά θα μπορούμε να συσχετίζουμε την κλινική πορεία ή το πώς αντιδρά ο οργανισμός στη θεραπεία ή τη μορφολογική κατάσταση του καρκίνου με τα διάφορα γονίδια.

- Έχετε σχέση με κάποιο ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα;

Θέλω να ξεκινήσω μια πανευρωπαϊκή συνεργασία με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία θα ενσωματωθούν και τα ελληνικά νοσοκομεία. Οπότε ελπίζω από το καλοκαίρι και μετά να συνεργάζομαι επίσημα πλέον με Έλληνες γιατρούς και ερευνητές.

Το ρεπορτάζ και η πλήρης συνέντευξη της κ. Παπαεμμανουήλ δημοσιεύτηκε στο GoodNewsLetter No13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου