Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Διπλωματικός «πυρετός» για Ουκρανία - Δεν Φεύγει ο Πούτιν από την Κριμαία ... ξέχασε το Ομπαμα

Χωρίς "ορατό" αποτέλεσμα η επικοινωνία Ομπάμα - Πούτιν, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές επαφές. Αποστολή διεθνών παρατηρητών στην Ουκρανία ζητούν οι ΗΠΑ. Ρώσοι "αφαίρεσαν" όπλα από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία. Κινητοποιεί τους εφέδρους το Κίεβο.

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την έγκριση που έλαβε ο Β. Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και την απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να θέσει σε πολεμική ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Την Κυριακή ο κυβερνήτης της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ότι ένοπλες ομάδες προσπάθησαν να κόψουν το δρόμο που οδηγεί στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων.

Επιπροσθέτως Ρώσοι στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των "νόμιμων" ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο.

Άλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Εν τω μεταξύ βάση Ουκρανών πεζοναυτών είναι περικυκλωμένη από πολυάριθμη μονάδα ενόπλων που δεν φέρει διακριτικά.

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, Ουκρανοί στρατιώτες που υπηρετούν στην Κριμαία αλλάζουν πλευρά και προσχωρούν στις ρωσόφιλες "δυνάμεις ασφαλείας", ενώ καταγράφονται μαζικές παραιτήσεις αξιωματικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων (που υπηρετούν στη χερσόνησο).

Παράλληλα ουκρανική φρεγάτα φέρεται να αυτομόλησε προς την ρωσική πλευρά.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία.
Κινητοποιεί τους εφέδρους η Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι "είμαστε στο χείλος της καταστροφής" και επέρριψε ευθύνες στον Β. Πούτιν για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα. "Αν ο Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που θα σημάνει τον πόλεμο ανάμεσα σε δυο φιλικές και γείτονες χώρες τότε είναι πολύ κοντά στο να το καταφέρει", δήλωσε.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της χώρας δήλωσε πως θα κινητοποιηθούν όλοι οι έφεδροι ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της.

"Το υπουργείο 'Αμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή", δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας Αντριι Παρούμπιι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο "να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας", μετά την "παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας".

Στο Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας μετέχουν ανώτατοι αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Ο Παρούμπιι δήλωσε επίσης ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Θα συζητήσουμε τις επιπτώσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη και για τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας» προσέθεσε ο Ράσμουσεν ο οποίος έκανε αυτές τις δηλώσεις πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των πρεσβευτών των 28 χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχία με θέμα την ουκρανική κρίση.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλικαμώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση».


Τι συζήτησαν Ομπάμα - Πούτιν

Ομπάμα και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο ρώσος πρόεδρος είπε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη δυνατότητα της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της, αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου που αναμεταδίδει το ΑΠΕ.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.
Επικοινωνία Ολάντ - Πούτιν

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράζοντάς του την «σοβαρή ανησυχία» του για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας

«Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των κινδύνων με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων» ο πρόεδρος Ολάντ «επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, στην υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διαφόρων κοινοτήτων στην Ουκρανία, όπως οι δεσμοί που συνδέουν τη Ρωσία με αυτή τη χώρα », συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Συνομιλίες Ομπάμα με Ολάντ και Χάρπερ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά το Σάββατο με τον γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ όπου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος σχετικά με τις δύο ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες του αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους και μέσω των διεθνών οργανισμών, ενώ «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν ως προς το οικονομικό πακέτο στήριξης και βοήθειας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι το Κίεβο επιδιώκει σειρά μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Αποστολή διεθνών παρατηρητών ζητούν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν το Σάββατο την ταχεία ανάπτυξη στην Ουκρανία, διεθνών παρατηρητών από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης. «Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κυρίαρχο θέμα την κρίση στην Ουκρανία.

Προστασία από τις ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά η Ουκρανία

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ουκρανία ζήτησε από τις ΗΠΑ και τα άλλα σημαίνοντα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τη βοηθήσουν να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία των σχεδίων ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας.

«Μπορούμε να τερματίσουμε την επέκταση αυτής της επιθετικότητας» είπε ο Γιούρι Σεργκέγιεφ, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ στους δημοσιογράφους αφότου απευθύνθηκε σε μία συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση στην χώρα του.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, υποστήριξε ότι η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα παραβιάζει τη συνθήκη του 1994 για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τα υπόλοιπα 4 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν τη διπλωματική τους ισχύ για να βοηθήσουν την χώρα.

«Τώρα αυτό που κάνουμε είναι να απευθυνόμαστε στους άλλους εγγυητές (της κυριαρχίας της Ουκρανίας)- τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα για να εφαρμόσουν τις εγγυήσεις τους» είπε ο Σεγκέγιεφ. «Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μιλήσουν με τον (Ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν και να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης αυτής» υπογράμμισε.

Διπλωμάτες ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες διαδραματίστηκε μία έντονη συζήτηση για το εάν έπρεπε να υπάρξει μία δημόσια συνεδρίαση, όπως οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές αντιπροσωπείες ζητούσαν, ή να παραμείνει κεκλεισμένων των θυρών, όπως επιθυμούσε η Ρωσία.

Νωρίτερα πάντως ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Κριμαίας, πριν παραβρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την Ουκρανία.

«Ξεκίνησαν την εισβολή στην Κριμαία πριν από λίγες ημέρες και τώρα ο αριθμός τους (των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων) είναι μεγάλος» είπε ο Σεργκέγιεφ. «Παραβίασαν τον εναέριο χώρο, μετέφεραν περισσότερους στρατιώτες με στρατιωτικά αεροσκάφη, έχουν αποκλείσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες που η Ουκρανία έχει αναπτύξει εκεί, τους συνοριοφύλακες, όλα τα πλοία έχουν αποκλειστεί».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου