Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Έκτη ημέρα αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας Δεν κάνουν πίσω Χαμάς και Ισραήλ

Δεν είναι μόνο ο πόλεμος με τις βόμβες και τις ρουκέτες, που μαίνεται με αμείωτη ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και ο ψυχολογικός πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών, που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και τον οποίο δείχνουν να κερδίζουν οι Ισραηλινοί.

Τη Δευτέρα, όπως έγινε γνωστό, ο ισραηλινός στρατός έκανε πειρατεία στο επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, όπου οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται για έκτη ημέρα.


Ο ισραηλινός στρατός «κάνει παρεμβολές» στη μετάδοση του προγράμματος του Al-Aqsa TV, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού τηλεοπτικού σταθμού, που διευκρινίζει ότι οι εικόνες μεταδίδονται με παράσιτα ή με διακοπές.

«Κάναμε πειρατεία στην τηλεόραση της Χαμάς, για να μεταδίδουμε μηνύματα» δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λέγοντας ότι ο στρατός θα συνεχίσει να ελέγχει το τηλεοπτικό δίκτυο για αρκετές ώρες.

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι στη Γάζα δεν παρατήρησαν μετάδοση μηνυμάτων του ισραηλινού στρατού στο πρόγραμμα του τηλεοπτικού δικτύου.

Εν τω μεταξύ, στόχος ισραηλινών επιθέσεων έγινε το κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού «Hamas tv» στη Γάζα, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), σπέρνοντας τον τρόμο σε δεκάδες δημοσιογράφους, που βρίσκονταν στο κτήριο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, το γεγονός ότι ο τηλεοπτικός σταθμός βομβαρδίζεται για δεύτερη φορά, αφού πριν δύο ημέρες είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τρεις τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες.


 

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός έκανε ραδιοπειρατεία στο πρόγραμμα του ραδιοφώνου της Χαμάς για αρκετές ώρες, ενώ αεροπορικές επιδρομές εναντίον δύο κέντρων Τύπου στην πόλη της Γάζας προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφων.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, αν και οι δύο πλευρές δεν φαίνονται να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μουσά Αμπουμαρζούκ, διαμηνύει: «Δεν θα κάτσουμε να πεθάνουμε σιωπηλά».

Απαντώντας στις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν ότι για την εντεινόμενη κρίση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευθύνονται οι πύραυλοι που εξαπέλυσε εναντίον του Τελ Αβίβ η Χαμάς, ο Αμπουμαρζούκ γράφει, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian: «Η Δύση μεροληπτεί και δεν μας αναγνωρίζει το δικαίωμα να αμυνθούμε. Aν οι ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είχαν ελέγξει τα γεγονότα, θα είχαν συνειδητοποιήσει ότι το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις».



  

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι-Μουν, μεταβαίνει στο Κάιρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Οι δύο άνδρες θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις για μία ειρηνευτική οδό. Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ήδη μία ισραηλινή αποστολή βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου θα έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που διεξήχθη σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι οι πολίτες της γηραιάς ηπείρου επιθυμούν οι κυβερνήσεις τους να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Εθνη.

Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τις οργανώσεις YouCov και IFOP σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία σε δείγμα 2.650 ατόμων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσε πως οι κυβερνήσεις τους θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου.

Εκτός από τις ΗΠΑ οι οποίες, αν και υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα, και η Βρετανία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, έσπευσε να τονίσει πως το Τελ Αβίβ θα χάσει την στήριξη της διεθνούς κοινότητας εάν εξαπολύσει χερσαία επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου