Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Σινο-ευρωπαϊκή εμπορική διαμάχη λόγω Ελλάδας

Η Κίνα προχώρησε σε μία ακόμη εμπορική διαμάχη αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον της ΕΕ αναφορικά με τα προγράμματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας σε Ιταλία και Ελλάδα. Η Κίνα υποστηρίζει ότι Ρώμη και Αθήνα έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία του διεθνούς εμπορίου ευνοώντας τους τοπικούς παραγωγούς, σε μία υπόθεση που θυμίζει αντίστοιχη καταγγελία που έχει κάνει η ΕΕ εναντίον της καναδικής επαρχίας του Οντάριο.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η ιταλική και η ελληνική νομοθεσία, επιτρέπουν «συμβολαιοποιημένες τιμές» (feed-in tariffs) ώστε να προωθηθούν οι γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, δεδομένο που με τη σειρά του οδηγεί πρακτικά σε «απαγορευμένες» επιδοτήσεις με άμεση διάκριση εναντίων των ξένων εταιριών. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Κίνα, θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα βάσει των κανόνων του ΠΟΕ.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Εμπορίου αναφέρει: «Η Κίνα θεωρεί ότι τα μέτρα δεν είναι συμβατά με τους κανόνες του ΠΟΕ ως προς την εθνική μεταχείριση και πως συνιστούν επιδότηση υποκατάστασης εισαγωγών που απαγορεύεται από τον ΠΟΕ».

Το «αίτημα για διαβουλεύσεις» από το Πεκίνο που διατυπώθηκε τη Δευτέρα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών του ΠΟΕ, η οποία μπορεί τελικά να καταλήξει σε ένα ανεξάρτητο δικαστικό πάνελ που θα μπορεί να επιδικάσει ακόμη και επιβολή κυρώσεων.
Εκπρόσωπος της εμπορικής επιτροπής της ΕΕ δήλωσε ότι η υπόθεση μελετάται. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν κατ’ ιδίαν προειδοποιήσει ορισμένα κράτη – μέλη ότι τα προγράμματά τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιοκαύσιμα μπορεί να καταπατούν τη διεθνή εμπορική νομοθεσία. 

Η Ελλάδα έχει προτείνει το φιλόδοξο πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας «Helios» βάσει του οποίου θα χρησιμοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις από ηλιακούς συλλέκτες για την εκμετάλλευση της άφθονης ηλιοφάνειας της χώρας και στη συνέχεια θα μεταφέρεται η παραγόμενη ενέργεια σε πελάτες στη Γερμανία. Παρά την υποστήριξη από τον Günther Oettinger, τον επίτροπο Ενέργειας της Κομισιόν, το πρόγραμμα «Helios» έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το πόσο εφικτή είναι η μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλη απόσταση, ενώ παράλληλα το ενδιαφέρον από τις γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας ήταν περιορισμένο.

Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, που έχουν αποσπάσει ισχυρή κρατική στήριξη σε πολλές χώρες και αποτελούν πλέον ένα από τα πιο επίμαχα θέματα στο διεθνές εμπόριο. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που κατά πολλούς τίθεται επί τάπητος και η ικανότητα του ΠΟΕ να περιορίσει τις παράνομες επιδοτήσεις.

Αν και οι επιδοτήσεις μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες κλίνουν προς αυτή την στρατηγική προσπαθώντας να δημιουργήσουν εγχώρια βιομηχανία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσανεπιβολή δασμών antidumping για τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών από την Κίνα – ενώ με αντίστοιχες κινήσεις έχει απειλήσει και η ΕΕ. Το Πεκίνο έχει προσφύγει στον ΠΟΕ εναντίον αυτής της απόφασης.

Η Trina Solar, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής φωτοβολταϊκών στην Κίνα που αναφέρεται στην υπόθεση εναντίον της ΕΕ, αναφέρει ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογή των εμπορικών κανόνων στα πολύπλοκα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Πολλές κυβερνήσεις δίνουν στήριξη. Το θέμα πλέον είναι οι ειδικές συνθήκες κάθε περίπτωσης και εάν είναι ΟΚ» δηλώνει η Jodie Roussell, διευθύντρια ευρωπαϊκών δημοσίων σχέσεων της Trina Solar και συμπληρώνει: «Οι συμβολαιοποιημένες τιμές είναι κίνητρο ή επιδότηση; Η γραμμή πίστωσης είναι κίνητρο ή επιδότηση;»

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαρρεύσει στη δημοσιότητα από το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου και Βιώσιμης Ανάπτυξης, το πάνελ του ΠΟΕ έχει αποφασίσει κατά του προγράμματος συμβολαιοποιημένων τιμών του Οντάριο. Εάν η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, τότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μπαράζ καταγγελιών για επιδοτήσεις.





ΠΗΓΗ: FT.com
Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου