Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Ζεόλιθος .. Μυστικά και ψέματα... και λίγο προσοχή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν


Ζεόλιθος και χρήσεις του
Ένα από τα πλέον πολύτιμα προϊόντα της φύσης με χίλιες δυο ιδιότητες υπάρχει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ο λόγος για τον ζεόλιθο, ο οποίος έχει τόσες πολλές εφαρμογές που πολλοί τον χαρακτηρίζουν μαγικό...
Γράφει Ο Δρ Γεώργιος Ζακυνθινός

Αναπλ. Καθηγητής Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Καλαμάτας - Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.


Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ο ζεόλιθος. Πρόκειται λοιπόν για ένα φυσικό πορώδες υλικό με τεράστια ιοντοανταλλακτική ικανότητα χάρη στην οποία μπορεί να καθαρίζει τον οργανισμό δεσμεύοντας μέταλλα και οργανικές ενώσεις.
Το όνομά του το πήρε από τα αρχαία Ελληνικά, Ζέω = βράζω και Λίθος = πέτρα.
Η χρήση του μάλιστα είναι διαδεδομένη σε όλη την Ασία καθώς χρησιμοποιείται 800 χρόνια τώρα στην παραδοσιακή ιατρική για την συνολική υγεία και ευεξία. Στις ΗΠΑ περιλαμβάνεται από τον FDA τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS) και θεωρείται ότι είναι «γενικώς ασφαλές».
Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα πλούσια πηγή εξαιρετικού ζεόλιθου είναι όλη η περιοχή της Θράκης, η καθαρότητα του οποίου αγγίζει το 95% , που τον κατατάσσει στην κορυφαία ποιότητα παγκοσμίως. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας ο ζεόλιθος μπορεί να βρει αρκετές εφαρμογές αλλά το μεγάλο του ατού είναι η χρήση του, έπειτα από κατάλληλη επεξεργασία, σαν φυσικό συμπλήρωμα της ανθρώπινης διατροφής.
Ένα φυσικό προϊόν με πολλές υποσχέσεις χάρη της μοναδικής του κρυσταλλικής δομής, όπου αντιγράφει την δομή ενός «τυπικού κυττάρου με τεράστια θα λέγαμε χυμοτόπια» που παγιδεύουν μέταλλα και οργανικές ενώσεις τις οποίες αποσύρει με ασφάλεια από το σώμα. και αυτό επειδή ο Ζεόλιθος είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα προϊόντα στη φύση.

Ένας φυσικός αποτοξινωτής του οργανισμού μας.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνές τους σχετικά με τον ζεόλιθο και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματά τους που αναφέρονται σε περισσότερα από 200 άρθρα είναι εντυπωσιακά.


Συγκεκριμένα φαίνεται ο Ζεόλιθος:
Να εγκλωβίζει τις ελεύθερες ρίζες μην αφήνοντας να λειτουργήσουν, λειτουργώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και να μπορεί να δώσει σημαντική βοήθεια σε προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005).
Να βοηθά στην εξάλειψη των βαρέων μετάλλων, ιδίως του μόλυβδου, υδράργυρου, καδμίου, αρσενικού, αλουμινίου, κασσίτερου και του επιπλέον σιδήρου, χωρίς να αφαιρεί τα υγιή ιόντα και μέταλλα. Επίσης, καταργεί τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και στροντίου-90, τα φυτοφάρμακα, τα ζιζανιοκτόνα, καθώς και άλλες τοξίνες από το σώμα, ουσίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση πολλών προβλημάτων υγείας. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περί τις 100.000 χημικές ουσίες γύρω μας (από τα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, το νερό που πίνουμε, τα αέρα που αναπνέουμε κ.ά.)
Τείνει να παγιδέψει τα αλλεργιογόνα από την κυκλοφορία του αίματος και την πεπτική οδό προτού να μπορέσει το σώμα να αντιδράσει μειώνοντας κατά συνέπεια τα συμπτώματα από τα διάφορα τρόφιμα και τις περιβαλλοντικές αλλεργίες.
Ίσως να βελτιώνει την ηπατική λειτουργία με την εξάλειψη των φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων από το σώμα.
Να αποτελεί ένα ισχυρό αντι-ιικό φυσικό προϊόν. Όπως αναφέρεται στην βιβλιογραφία, σε 40 ανέκδοτες μελέτες με περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Επίσης προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακουφίσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την σκλήρυνση κατά πλάκας, την ηπατίτιδα C, καθώς και το κοινό κρυολόγημα ή την γρίπη.
Να δημιουργεί μια φυσική ασπίδα στον οργανισμό με τη δημιουργία ενός άριστου επιπέδου pH (μεταξύ 7,35 και 7,45), η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και ταυτόχρονα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παράλληλα δρα σαν άριστο φυσικό ισοτονικό
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ζεόλιθος δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευφορίας κυρίως λόγω της εξάλειψης των τοξινών ενώ σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης από τον οργανισμό.
Επίσης φαίνεται να έχει θετική συνδρομή στην οισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα.

Ασφάλεια & παρενέργειες
Σύμφωνα με την αρθρογραφία είναι εξαιρετικά ασφαλές και μη τοξικό σε οποιοδήποτε επίπεδο: τα ίχνη του ζεόλιθου εξαλείφονται εντελώς από το σώμα μέσα σε 6 με 8 ώρες χωρίς να αφήνει κανένα κατάλοιπο. Δεν έχει καμία γεύση ή οσμή και μπορεί να λαμβάνεται με άδειο στομάχι.
Ζεόλιθο Θράκης θα βρείτε σε όλα τα φαρμακεία σε μορφή δισκίου.
Όσον αφορά τις παρενέργειες, κυρίως λόγω αποβολής των τοξινών, ένα ελάχιστο ποσοστό χρηστών περίπου 1% έχει αναφέρει λίγο πόνο των μυών, κεφαλαλγία, εξάνθημα η αίσθηση κακουχίας στα πρώτα στάδια της αποτοξίνωσης. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην έντονη αποτοξίνωση που προκαλεί και αντιμετωπίζονται με διακοπή της χρήσης για μερικές ημέρες ή με μείωση της ποσότητας. Πάντως καλό είναι να ξεκινά κάποιος με χαμηλή δοσολογία ώστε να φτάσει το ένα γραμμάριο την ημέρα.
Άλλη παρενέργεια είναι η αφυδάτωση που δημιουργείται με την αποβολή των τοξινών, αλλά αυτό δεν θα συμβεί εάν πίνουμε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό την ημέρα.


Πολύτιμος σύμμαχος στις δίαιτες αδυνατίσματος
Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορο αδυνάτισμα προκαλούν μια κατάσταση στον οργανισμό που ονομάζεται τοξίνωση, και αυτό γιατί σε κανονικές συνθήκες οι λιπόφιλες τοξίνες , όπως οι διοξίνες, είναι αποθηκευμένες στο λίπος του οργανισμού και απελευθερώνονται και αποβάλλονται αργά, αλλά σταθερά. Αν κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους απότομα τότε τεράστιες ποσότητες λιπόφιλων τοξινών απελευθερώνονται στον οργανισμό με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επομένως πριν κάποιος ξεκινήσει την προσπάθειά του για απώλεια βάρους ας φροντίσει να προμηθευτεί από το φαρμακείο ένα κουτάκι με ζεόλιθο ώστε να αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό, και να αδυνατίσει με ασφάλεια.


Σημείωση συντάκτη: Αυτό το άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό να παρέχει ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή θεραπεία.

Άλλες χρήσεις
Με την ενσωμάτωσή του στο έδαφος, δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά και τα διατηρεί κοντά στο ριζικό σύστημα των φυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, το νερό -ακόμα και έπειτα από μεγάλες βροχοπτώσεις- δεν μπορεί να τα παρασύρει σε μεγαλύτερο βάθος. Παράλληλα, η αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών από τα φυτά πραγματοποιείται με φυσιολογικούς ρυθμούς. Βελτιώνει τη δομή και τη χημική σύσταση του εδάφους εξουδετερώνοντας τα οξέα. Επίσης βοηθάει στη συγκράτηση της υγρασίας ιδιαίτερα στα αμμώδη εδάφη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποσότητες από 500 - 1.000 κιλά το στρέμμα στις υπαίθριες καλλιέργειες και σε ποσοστό 5% - 10% στα μείγματα της ανθοκομίας.


Ως συνεργηστικό υλικό των χημικών λιπασμάτων για την βραδεία αποδέσμευσή τους.


Η χορήγησή του στα ζώα μπορεί να μειώσει τις παρενέργειες που έχει η παρουσία φυτοπροστατευτικών στοιχείων στα προϊόντα διατροφής τους.


Βοηθάει στον έλεγχο των οσμών -κυρίως αμμωνίας και υδροθείου- σε χώρους συντήρησης και αποθήκευσης τροφίμων, σε κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες. Στις κτηνοτροφικές μονάδες, εφαρμόζοντάς το στο δάπεδο σε ποσότητες 2 - 3 κιλά ανά τ.μ., αφενός απορροφά την αμμωνία μειώνοντας και τις επιβλαβείς αναθυμιάσεις και αφετέρου μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.


Στην ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το φιλτράρισμα του νερού και για την απορρόφηση της αμμωνίας.


Στη βιομηχανία χρησιμοποιείται στα φίλτρα για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων βλαβερών ενώσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φιλτράρισμα των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων, δεσμεύοντας διάφορα τοξικά και ραδιενεργά ιόντα και στην ανακύκλωση των νερών που προέρχονται από την βιομηχανική δραστηριότητα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση του και με την κατάλληλη επεξεργασία μπορούν να αποκατασταθούν οι ιδιότητές του ώστε να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.


Σαν ενισχυτικό στη διατροφή των χοίρων, των πουλερικών, των αιγοπροβάτων και των βοοειδών. Προφυλάσσει τα ζώα από τις εντερικές παθήσεις, μειώνει τη θνησιμότητα των νέων ζώων, βοηθάει στην ανάπτυξή τους και στα πουλερικά, βοηθάει την αύξηση της ωοτοκίας τους.

Αναμεμειγμένος με άμμο στα δοχεία των μικρών κατοικίδιων απορροφά τις οσμές.

Μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία τα φωσφορικά άλατα από τα απορρυπαντικά, μειώνοντας το πρόβλημα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των θαλασσών. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, τα έχει ήδη αντικαταστήσει σε όλων των ειδών τα απορρυπαντικά.


Με την προσθήκη του στο πλύσιμο -σε κατάλληλη μορφή- μπορεί να μειώσει την ποσότητα του απορρυπαντικού έως και 70% και να εξαλείψει την ανάγκη μαλακτικού. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής των υφασμάτων και μειώνει τις πιθανές αλλεργίες που προκαλούν οι χημικές ουσίες των απορρυπαντικών.


Η προσθήκη ζεόλιθου σε λίμνες αλλά και σε άλλους υδάτινους όγκους μπορεί να εμπλουτίσει το νερό σε οξυγόνο και μειώνει το φαινόμενο του ευτροφισμού. Παράλληλα, βοηθάει στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό πολλών υδρόβιων οργανισμών.


Πηγές: http://www.organiclife.gr/index.php/el/news-listing/479-zeolithos
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_08/04/2006_1285666


O Φυσικός Ζεόλιθος περιέχει Μόλυβδο. Το ξέρατε;

του καθ. δρ. Γ.Ζουγανέλη
Οι περισσότεροι φυσικοί ζεόλιθοι περιέχουν διάφορα ιχνοστοιχεία επικίνδυνων μετάλλων όπως Hg, Pb, As, Sb, Tl, Cd κλπ. Αυτά τα μέταλλα κατά την πόση του ζεόλιθου συσσωρεύονται με την ακόλουθη σειρά νεφροί> συκώτι> καρδιά> εγκέφαλος.

Λόγω αυτού του γεγονότος και ειδικότερα για το μόλυβδο (Pb) οι φυσικοί ζεόλιθοι πριν χρησιμοποιηθούν για πόση υφίστανται μια χημική επεξεργασία με ΕDTA υπο ανάδευση για να αφαιρεθεί ή να μειωθεί σε λίγα ppm. Οι φυσικοί ζεόλιθοι έχουν περίπου 30 mgr/kgr (30 ppm) μόλυβδο. Με τη διαδικασία αυτή ο μόλυβδος περιορίζεται σε πολύ λίγα. Το καλύτερο είναι να περιορισθεί τελείως.

Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ευαισθησία για το θέμα αυτό, όπως και για χιλιάδες άλλα. Ο Τουρκικός, ο Βουλγαρικός και ο Κινεζικός ζεόλιθος έχει γύρω στα 30 ppm μόλυβδο (μπορεί και παραπάνω, ποιός ελέγχει;) και πέραν ενός τριψίματος και μιας πιθανής θέρμασης στους 1000 C δεν υφίσταται καμμία άλλη επεξεργασία. Mε την θερμική επεξεργασία αυτή δεν αφαιρούνται τα επικίδυνα ιχνοστοιχεία απο μέσα.

Η παρουσία ιχνών μολύβδου στο πρός πόση ζεόλιθο στη πραγματικότητα κάνει κακό στην υγεία, ενώ ο εμπλουτισμός με μόλυβδο των αγρών μετά απο διαδοχικές λυπάνσεις με σακιά με ζεόλιθο δηλητηριάζει τους αγρούς και κάνει επικίνδυνα τα παραγόμενα τρόφιμα.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να ελέγχει το ζεόλιθο που εισάγεται όπως και τη χρήση του.

Μήπως διαφημίζοντας τον Ελληνικό ζεόλιθο και τις χρήσεις του στη πραγματικόττηα συμβαίνει κάτι άλλο;

Στον Πίνακα που ακολουθεί εμφανίζεται μια χημική ανάλυση κλινοπτινόλιθου (σαν τον Ελληνικό) απο τη περιοχή Sivas της Τουρκίας.


O ζεόλιθος μπορεί να δηλητηριαστεί με επικίνδυνα ιχνοστοιχεία που είναι τοξικά και απο το περιβάλλον στο οποίο εξορύσσεται, όταν σε αυτό καταλήγουν διάφορα χημικά απόβλητα βιομηχανιών ή άλλων ορυχείων.

Ο καθαρισμός και εμπλουτισμός του φυσικού ζεόλιθου μετά την εξόρυξή του απο τα ορυχεία γίνεται με ειδική επεξεργασία. Αυτό για το ζεόλιθο στην Ελλάδα δεν φαίνεται να γίνεται, κατεβάζοντάς του το κόστος αλλά κάνοντάς τον και πολύ επικίνδυνο…

Εκπομπή της ΕΤ3 για το ζεόλιθο. Δέστε το video απο το 6:00 και μετά.Όταν ο φυσικός ζεόλιθος δεν χρησιμοποιείται στα τρόφιμα, για φάρμακο ή στους αγρούς δεν χρειάζεται ο καθαρισμός του απο τα ιχνοστοιχεία.

O φυσικός ζεόλιθος (όπως και ο Ελληνικός) περιέχει επικίνδυνα ιχνοστοιχεία, τα οποία πρέπει να αφαιρούνται πρίν χρησιμοποιηθεί για πόση.

Δεν ξέρετε τι σας γίνεται στη χρεοκοπημένη χώρα. Τί χαρούμενος λαός που είστε.

Καλό είναι όλοι οι ειδικοί και οι ομιλούντες στα ΜΜΕ επι παντός επιστητού χωρίς να είναι ειδικοί να ξαναμελετήσουν με μεγάλη προσοχή το θέμα πρίν προκύψουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας απο την εισαγωγή του φυσικού ζεόλιθου ατη τροφική αλυσίδα στην Ελλάδα μέσα απο εφαρμογές, που έχουν σχέση με φάρμακα, με τροφές, με καλλιέργειες κλπ.

Ένα τρίψιμο του ορυκτού φυσικού ζεόλιθου για να γίνει σκόνη, όπως ακούγεται απο τον μεταλειολόγο στο video (δέστε το από το 6:00 και μετά), μια ταξινόμησή του κατά μέγεθος και μετά χρήση του όπως λέει δεν αρκεί. Eίναι πάρα πολύ επικίνδυνο να ακούγονται τέτοια πράγματα σε εκπομπή κρατικής τηλεόρασης.

Δεν είμαι εναντίον της χρήσης και της εκμετάλλευσης του ζεόλιθου όπως και της παρασκευής προιόντων απο αυτόν ή απο άλλα ορυκτά αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται με λάθος τρόπο και με τόσο μεγάλο κίνδυνο για την υγεία.
Σας έδωσα ένα μάθημα ηθικής του πρακτικά ωφέλιμου και του σωστού που βασίζεται στην αμοιβαιότητα και το κοινό κέρδος όλων και όχι στο κέρδος των ολίγων.

Έχω σχηματίσει την εντύπωση ότι σε περιοχή στη Δυτική Θράκη - που θεωρείται ότι μπορεί να εξορυχθεί φυσικός Ελληνικός ζεόλιθος – γίνεται κρυφά εξόρυξη ζεολίθου ο οποίος στη συνέχεια οδηγείται σε λιθοτριψία αλλού. Φωτογραφίες του χώρου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει. Η πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ τί κάνει; Δουλίτσες; To υπ. Υγείας τί κάνει;

Το συμπέρασμα στο οποίο έχω καταλήξει είναι ότι τη χώρα την κυβερνούν γενόσημα πολιτικών τα οποία όμως παρασκευάστηκαν με γενετικά λάθη απο λάθος συνταγή. Τη χώρα τη κυβερνούν παράφρονες. Μη έχτε καμμία αμφιβολία για αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου